Går det att banta som Anna Nicole?

Viktklubbens expert svarar på 6 frågor om stjärnans viktnedgång

RELATIONER
Foto: ap
"Nya" 36 kilo lättare Anna Nicole framför Marilyn Monroe-klassikern ”Diamonds are a girls best friend” på en modevisning.

1 Går det att gå ner 36 kg på ett halvår?

Ja, vi rekommenderar en viktnedgång på 0,5–1 kg i veckan. Och om du startar från runt 100 kg kan det ofta gå lite snabbare.

2 Fungerar bantningspiller?

Det finns bara två bantningspreparat som har vetenskapligt bevisad effekt och det är Xenical och Reductil som säljs receptbelagt på apoteket. Men för alla preparat gäller att man kan inte fortsätta att leva som vanligt och bara ta ett piller för att gå ner i vikt. Man måste ändra sina mat- och motionsvanor. Att TrimSpa använder Anna Nicole Smith som frontfigur är smart men det bevisar ingenting. När det gäller naturmedel tycker jag alltid att man ska fråga sig: Om det här preparatet är så bra som dom säger, varför säljs det då på postorder och inte på Apoteket?

3 Vad händer i kroppen när man går ner så mycket i vikt?

Huden är det svåraste. Den tänjs ut och man får ett väldigt överskott av hud. Kroppen blir stressad och det kan påverka hjärt-kärlsystemet. Och vad man inte pratar så mycket om är den psykiska påfrestningen vid jojobantning. För Anna Nicole handlar det om ständiga misslyckanden. Vad ligger bakom hennes beteende?

4 Hur tar man sig ur jojobantningen?

Det är svårt. Delvis för att när du går ner i vikt får du

hela tiden positiv feedback men när du ”bara” ska hålla den blir det tyst. Man måste bort från diettänkandet. Många är precis som Anna Nicole bra på att gå ner i vikt men dåliga på att hålla den. Har man gått upp och ner några gånger får man tänka om och ta det långsammare. Börja med EN ny vana och kanske nöja sig med att gå ner halvvägs och hålla den vikten.

5 Vart tar all hud som blir över vägen?

Ju yngre man är desto lättare har huden att anpassa sig. Men går man ner 50–60 kg får man rätt rejäla hudflikar och då är det operation som gäller.

6 Vad borde en kvinna som Anna Nicole Smith, som är 179 cm lång, väga?

För att hon ska vara normalviktig ska hennes BMI vara 20–25. Det ger en undre gräns på 64 kg och en övre på 80.

Anna Larsson