Reklamen slapp undan EU-förbud

Ny lag mot diskriminering bantades till tandlöst förslag

1 av 2 | Foto: JOEY ABRAITYTE
TANDLÖST FÖRSLAG Djupa urringningar blir kvar på stan - om EU får bestämma. Förslaget som skulle förbjuda könsdiskriminerande reklam bantades till ett betydligt tunnare lagförslag. Något som Monalisa Norrman (v) är starkt kritisk till.
RELATIONER

Europas lobbygrupper vann kampen om lättklädda kvinnokroppar på reklampelare och i tidningar.

Av ett omfattande EU-förslag mot könsdiskriminering blev nästan ingenting kvar.

- Det bidde en tumme, säger Monalisa Norrman (v).

Redan i somras läckte det ut uppgifter om EU:s planer på regler mot könsdiskriminering. Toplesstjejerna i engelska tidningar var plötsligt hotade och mediebranschen startade en kraftfull motkampanj.

Aftonbladet har läst EU:s första hemliga förslag och jämfört med det officiella förslaget till nya regler som nu har kommit. Det är rejält bantat.

Reklamen undantagen

I det nya förslaget finns media och reklam inte alls med. Det enda som är kvar är regeln om likabehandling av kvinnor och män när det gäller varor och tjänster.

- Att frisörer måste sätta samma priser för kvinnor och män ändrar inte mycket, säger Monalisa Norrman, som är ledamot i EU:s regionkommitté, som har fått förslaget på remiss.

- Förslaget är fullständigt värdelöst om man vill förändra strukturer i samhället, säger hon.

Kvinnoorganisationer runtom i Europa är upprörda över att arbetet skett helt utan insyn och att intressegrupper fått påverka i hemlighet.

Att utbildning helt tagits bort tror man bland annat beror på Storbritanniens inflytande, där flick- och pojkskolor inte skulle klara regler mot könsdiskriminering.

Lika hög bilförsäkring

Enligt Monalisa Norrman är försäkringar det enda i det nya förslaget som kan ge några större förändringar. Försäkringsbolagen ska till exempel kunna tvingas att sätta samma premier för en pensions- eller bilförsäkring, oavsett om man är man eller kvinna.

Den 2 mars ska Monalisa Norrmans utskott i regionkommittén träffas i Bryssel och enas om ett remissvar till EU-kommissionen.

Det hemliga förslaget - som försvann

Det nya nedbantade förslaget

Läs också:

Helena Löfving

ARTIKELN HANDLAR OM