Svenska män: Vi vill ha mera sex

Den svenske mannen lever med sin drömkvinna, är missnöjd med sin mage - och vill ha ett hetare sexliv

1 av 5
”gärna tvättbräda” - Jag skulle inte tacka nej till en tvättbrädemage, säger Björn Sweno, 41, som ändå är ganska nöjd med sin kropp. Men mest nöjd är han med att vara pappa till Fredrika, 10, och Ludwig, 7.
RELATIONER

Svenska män lever med sin drömpartner - men de vill ha mer sex.

De är missnöjda med sin mage och majoriteten tycker att det är för mycket prat om jämställdhet.

- Mansrollen har för-

ändrats bara under de tio senaste åren, säger komikern Lasse Eriksson.

Drygt 30 000 män mellan 18 och 50 år har svarat på Aftonbladets enkät om hur det är att vara man idag.

På frågan vad som är viktigast i livet svarar majoriteten kärlek och familj.

- Svenska män har under de senaste årtiondena fått en annan syn på familjen. Tidigare var jobb och karriär viktigare än till exempel kontakten med barnen. Så är det oftast inte i dag, säger mansforskaren Lars Jalmert, docent vid Stockholms universitet.

Därför är de mjukare

Han menar att anledningen är föräldraförsäkringens införande i mitten av 70-talet.

- Jag är övertygad om att det är en av orsakerna till att svenska män är mjukare än män i andra länder, säger Lars Jalmert.

Men han menar att machokulturen fortfarande lever kvar i större sällskap.

- När tio män är i grupp och någon drar ett sexistiskt skämt skrattar alla, men när de sedan går därifrån tänker åtta av dem att de borde sagt ifrån. I framtiden hoppas jag att de gör det, säger Jalmert.

Trots att svenska män ska vara "mjukisar" tycker två tredjedelar av dem mellan 18 och 35 år att det är för mycket prat om jämställdhet. Det gäller även sex av tio bland männen mellan 36 och 50 år.

- Vissa anser inte att jämställdhet är något att sträva efter. Men jag tror också det finns de som är trötta på diskussionen eftersom de anser att jämställdhet är något självklart, säger Manne Forssberg, som skrivit boken "Kukbruk" som vänder sig till unga män.

20 procent av männen säger sig vara feminister.

- Det var faktiskt fler än jag trodde. Att vara ung man i dag är förvirrande. Macho-attityden finns kvar, men samtidigt ska man tycka att jämställdhet är bra. Det gör det krångligt, säger Manne Forssberg.

Att jämställdhet kan vara förvirrande håller komikern Lasse Eriksson med om.

Män byter däcken

- Missförstå mig inte. Ökad jämställdhet har gjort mitt liv mycket lättare. Men jag tycker att det är konstigt att vi män har fått behålla många sysslor som till exempel rör teknik och maskiner. Så fort det handlar om att laga något eller byta däck då är det mannens ansvar, säger han.

- Jämställdhet borde gälla åt båda hållen.

Vem är den svenske mannen? Under en vecka med start i dag kommer sju kvinnor att ge sin bild på Aftonbladets Debattsida. Men det är inte bara Margareta Winberg, Regina Lund och Kajsa Ingmarsson som får chansen. I en nätundersökning på aftonbladet.se har drygt 30 000 män tyckt till om sig själva. Här är resultatet.

Nils Olauson