Ditt hår avslöjar dig

Sofistikerad eller eldig - hårfärgen avgör

1 av 5 | Foto: TV 3
det hänger på håret Författaren Rose Weitz skriver att tv-serien "Sex and the City" blev en succé genom att använda sig av stereotyper som vi tror på.
RELATIONER

NEW YORK

Rödhåriga kvinnor är hetlevrade, korthåriga är lesbiska, fejk-blondiner är vulgära och mörkhåriga kvinnor är sofistikerade.

Ditt hår säger vem du anses vara, enligt en ny bok om kvinnors hår.

Rose Weitz, professor i sociologi och kvinnostudier vid Arizonas universitet, har gjort den totala djupdykningen i kvinnohår i boken "Rapunzel"s daughters - what women"s hair tells us about women"s lives" som just släppts i USA.

Weitz, 52, själv kortklippt men gift, blandar vetenskapliga studier med iakttagelser från popkulturen.

Hon konstaterar att det finns mängder av undantag, att alla möjliga kvinnor kan ha alla möjliga typer av hår, och att trender kommer och går - men kärnan är att många fördomar stämmer:

Stora, fluffiga hår signalerar underklass. Typ: Monica Lewinsky.

Oäkta blondiner, med blekt hår, anses korkade och lätta att få i säng. Typ: Mae West, Marilyn Monroe.

Äkta blondiner anses vackrast och behandlas därmed bäst av män. De kan också anses lättfotade och billiga. Typ: Pamela Anderson.

Äkta blondiner kan också anses vara sofistikerade, svala "isdrottningar" Typ: Ingrid Bergman, Gwyneth Paltrow.

Långt, mörkt hår antyder att kvinnan är intellektuell och seriös. Så har det varit sedan 60-talet då protestsångare som Joan Baez slog igenom. Typ: Penelope Cruz, Catherine Zeta-Jones.

Kortklippt hår är för lesbiska kvinnor. Många lesbiska använder sitt korta hår för att visa världen styrka och tro på sin sexuella läggning. Typ: Rosie O"Donell.

Rödhåriga är arga, roliga, eller bara "heta". Typ: Pippi Långstrump och Nicole Kidman.

Att tänka på dessa uppfattningar kan vara viktigt när kvinnor vill göra intryck, till exempel när de söker jobb, skriver Weitz.

Hon slår fast det ultimata frigörelsebudskapet:

Att frivilligt raka av sig allt hår.

Men då blir det svårare att attrahera män, om sådana är av intresse.

Fredrik Virtanen