”Mammor måste sluta uppoffra sig”

Unni Drougge, författare, chattade på aftonbladet.se om den svenske mannen i papparollen

1 av 2
Unni Drougge.
RELATIONER

”Papporna är viktiga - de behövs hemma”, skriver författaren Unni Drougge på Aftonbladet Debatt.

Här svarar hon på frågor från män som är trötta på att dras över en kam och kvinnor som undrar hur de ska få papporna att vilja umgås mer med sina barn.

   Unni Drougge säger: Hej alla ni som är med.

Richard säger: Man läser ibland att kvinnorna har börjat göra mer allvar med att kliva uppåt i karriären och att mannen måste ta sitt ansvar... Om det nu är så att kvinnorna redan har tagit sig mer tid på jobbet så borde väl det innebära att männen redan har börjat vara hemma mer. Varför uppmärksammas inte det?

   Unni Drougge säger: Sanningen är tyvärr att kvinnors utträde och större delaktighet på arbetsmarknaden innebär att de trippelarbetar. Det vill säga att de tar hand om både arbetet, familjelivet och marktjänsten.

Ingela säger: Hej Unni! Jag håller med Dig om att pappan behövs mer hemma, men hur gör man när mannen väljer sitt jobb framför barnen? Ett välbetalt jobb som innebär långvarig frånvaro, dvs hela veckan är många gånger prioritet 1 för många män!! Alltså är pengar och status viktigare än relationen till barnen. Hur förändrar man det?

   Unni Drougge säger: Bra fråga. Det kan vara svårt att sätta hårt mot hårt när barnen kommer i kläm, men jag tror ändå att mammor får sluta uppoffra sig och kanske ta till så drastiska åtgärder som att resa bort eller åka till mannens jobb och lämna barnen där. I bästa fall kan man ju ha en ärlig kommunikation och berätta om hur man vill ha det.

Harald säger: Jag anser det skrämmande att politiker i Sverige skall bestämma om vem i en familj som skall vara hemma med barnen. Det borde vara upp till familjerna enskilt istället för förmydneri. Enda sättet att få pappor att vara hemma är att minska löneklyftor mellan könen eller höja taket för föräldrapenning. Hur ställer du dig överförmynderiet och hur tror du det kommer påverka svenska dagis med fler barn som börjar i en tidig ålder? Är det inte bättre att barn fostras hemma av mamma istället för på dagis?

   Unni Drougge säger: Jag är lite trött på att det alltid är mamman som ska bära ansvaret för barnens välbefinnande. länge trodde jag att saker och ting skulle jämna ut sig om man fick välja själv. Men det har visat sig att attityderna i ett mansstyrt samhälle är omöjliga att rå på. Vi har alltid behövt lagstifta fram reformer för ökad jämställdhet.

Richard säger: Hej! Varför har det blivit så svårt nu för tiden för pappor. Det talas om att det skall tas hårdare tag för att få dom att vara hemma mer.

   Unni Drougge säger: Pappor har väl alltid haft det ganska lätt så länge det har funnits en kvinna i bakgrunden som sköter en massa obetalt arbete.

Marie säger: Hej Unni, du verkar ha så mycket energi hur orkar du? Karriär och familj? Men min fråga om ämnet får bli hur jag man så att mannen verkligen förstår att han behövs utan att man behöver stressa ihjäl som mamma. Känner mig helt slut. Har 3 barn i olika åldrar varav den minsta 7 mån.

   Unni Drougge säger: Jag har ofta fått böja mig för barnens bästa, men till slut måste man nog ändå ställa krav på barnens far och det kan hända att det sker lite grann på barnens bekostnad. Men om du ska räcka till ett helt liv så behöver du ta hand om dig själv också och unna dig att tillgodose dina behov. För annars kommer du till slut inte ha nånting mer att ge.

Sassa säger: När min ytterst frånvarande pappa dog kände jag ingen sorg, snuvad på den också kan man säga... Hur funkar män? Hur kan de bara "glömma bort " att de har barn??? Feghet, ansvarslöshet och ynkedom är det enda jag kan komma på.

   Unni Drougge säger: Jag tror att skuldkänslor ligger bakom många mäns svek. Barnen påminner dem hela tiden om hur otillräckliga de har varit, vilket tyvärr leder till att deblir ändå mer frånvarande och avvisande. innerst inne tror jag att alla fäder har förmåga att älska sina barn, men de flyr från det ansvar som ett erkännande av den här kärleken skulle föra med sig.

Johan säger: Hos oss är det JAG som tar det mesta ansvaret. Är så jävla trött på stoppas in i facket MÄN (våldtäktsman, kvinnomisshandlare, dålig farsa). Tror du det är lätt att vara man idag ?

   Unni Drougge säger: Jag tror att det kan vara svårt att vara man. Det är helt enkelt svårt att avra människa idag. Och var stolt att du tillhör de lysande undantagen. När vi diskuterar mäns våld mot kvinnor och destruktiva beteenden i övrigt så syftar vi ju bara på de män som inte kan sköta sig och tyvärr utgör denna grupp ett mycket stort samhällsproblem. Det bästa du kan göra är att visa det goda exemplets makt.

Cian säger: Min man har två barn från ett tidigare förhållande...Han försöker träffa barnen så ofta som möjligt men biomamman förstör rätt ofta(svarar inte i telefon när han ringer och vill träffa dom osv)Han har tagit upp det här med umgängesförstörning för henne men då hotar hon med att anmäla honom för pedofili..hur sjutton gör man i det läget??Han mår så dåligt av att inte träffa sina tjejor..

   Unni Drougge säger: Det här är en tragisk situation, med en låst konflikt i botten. Mamman måste förstå att hon tjänar på att dela umgänget med pappan. Jag har aldrig haft så mycket fritid och möjlighet till socialt liv som när umgänget med min exman började fungera. Hälsa henne det.

tandtroll säger: Har du egen erfarenhet av frånvarande pappor, med tanke på böckerna du skrivit? Jag har läst alla. De var bra.

   Unni Drougge säger: Tack för komplimangen. I likhet med de flesta har jag erfarenhet av frånvarande fäder. Vi är ju ganska många som växt upp med pappor som jobbar mycket och sen msåte vila och vara i fred när arbetsdagen är slut. Det är också att vara frånvarande.

säger: Annika Jag har fyra barn och har varit hemma med dem. Min man har alltid funnits där för oss alla. Jag är så trött på alla dessa människor runt omkring oss som skall bestämma vem som skall vara hemma med barnen. Det måste väl ändå familjerna själva få bestämma över. Jag skulla aldrig byta bort den tiden som jag fått med mina barn här hemma. Min man har också varit lika deltagande i rollen som en bra far trots att han har jobbat.

   Unni Drougge säger: Jag vill gratulera er till att ni har funnit en privat lösning som fungerar för er. Och jag hade så klart helst sett att valfrihet fick råda. Men i vårt moderna samhälle kommer kraven att öka på kvinnans delaktighet i yrkeslivet och tyvärr tror jag att den gamla familjeformen är påväg att dö ut. Men det kommer alltid att finnas de människor som väljer att ha det på ett annat sätt och de är öar i strömmen som också behövs för mångfalden.

Megan säger: Skadar man barnet om man förbjuder det att träffa sin far?

   Unni Drougge säger: Såvida inte pappan har förgripit sig på barnen så skadar man tveklöst barn om de inte får se sin biologiske far. Jag vet att mammor ofta vill skydda sina barn från att träffa en pappa som ständigt gör dem besvikna. Men det är ändå bättre att se sin pappa rakt upp och ner - som han är - än att låta barnen fantisera fram en orealistisk bild av sin pappa. För att göra uppror mot något så måste man först lära känna det.

Gustav säger: Hej unni. jag undra hur den svenska pappan är jämfört med andra pappor i världen.

   Unni Drougge säger: Jag tror att den svenska pappan ligger bra till och det är jag stolt över. Sverige kan nog bli ett föregångsland om 20-30 år när den nya papparollen blivit säker i sadeln.

mint säger: Varför finns det så många pappor som sviker sina barn? Riktiga skitar, hur kommer det sig att det sällan är kvinnor som beter sig på det sättet?

   Unni Drougge säger: Vi är ju uppfostrade på olika sätt. Nästan alla har haft en mamma som har varit den som tog hand om hus och hem, som tröstade, väntade och vårdade. Flickor tar efter sin mamma och pojkar tar efter sin pappa. Därför måste papporna förändras.

säger: Förstår inte vad svårigheten är i att vara pappa. Det gäller bara att vara där. Fixa cykeln,laga käk,hämta från festen och även nu när de stora fixa ett påskägg från Påskharen. De vet att de alltid kan räkna med mig. Vad det än är. Samtidigt vet jag att de ställer upp för mig.

   Unni Drougge säger: Grattis och Glad Påsk på dig. Du är ju en ritkig dunderfarsa. Mer sånt.

Ha en skön påsk allihop och glöm inte att skratta. Livet är trots allt ganska komiskt. Om 100 år är vi döda allesamman - passa på att leva. Kram från Unni.

ARTIKELN HANDLAR OM