Jag vill ha sex - gör någonting!

Så här bryter ni den onda cirkeln när lusten slocknat i äktenskapet

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES/THE IMAGE BANK
VITA ÄKTENSKAP Att lusten försvinner i ett förhållande är inte alls ovanligt. Särskilt efter förlossning och småbarnstid är det lätt att hamna i svårigheter för både mannen och kvinnan. En del män får svårt att knyta an till kvinnan när hon fött barn och blivit mamma. En del kvinnor får svårt att hitta tillbaka till sin sexuella kvinnlighet igen.
RELATIONER

"Vita äktenskap" - äktenskap utan sex - är vanligare än man tror. Men det upplevs som skamligt och inget man gärna pratar om.

- Det finns par som kommer till mig och som inte haft sex på några år. Jag har aldrig träffat par där inte någon är frustrerad när sexlivet inte fungerar, säger Lennart Lindgren, psykolog och familjerådgivare.

Aldrig har väl urringningarna varit djupare och reklamens fotomodeller mer avklädda än i dag. Samhällets budskap är översexualiserat.

Men i våra privata sängkammare är det oftast inte lika öppet.

- Många par har en tendens att leva i en tyst kokong, säger Lennart Lindgren.

Paren måste ställa sig frågorna: Vad vill jag ha ut av min sexualitet? Hur mycket kan vi jobba med frågan utan att det känns pinsamt, sårande och skamfyllt?

Flera anledningar

- Där brister det ofta, lusten slocknar och sexlivet blir tråkigt. Energin och ömhetsbehovet kan flyttas till annat som barnen, jobbet eller till pornografi.

Om paret undviker att prata om vad de vill ha ut av sitt sexliv, kan de riskera att sexlivet blir trist, alltmer sällan och inte ömsesidigt, menar han.

Det finns många olika anledningar till att parets sexliv upphör:

Konflikter om att mannen vill ha samlag oftare än kvinnan (det är det vanligaste problemet).

Konflikter om att kvinnan tappar lusten på grund av bristen på kontakt/möte med mannen.

Konflikter om hur sexlivets innehåll ska se ut, till exempel "för mycket gymnastik i sängen".

Finns problemen i alla åldrar och i alla äktenskap?

- Ja. Sexuella problem har varken med ålder eller med vilka personerna i relationen är. Sexualiteten är ett av relationens centrala behov som paret ska ta hand om. Gör man inte detta oavsett relation eller vilka personerna är riskerar man att hamna i problem.

Särskilt efter förlossning och småbarnstid är det lätt att hamna i svårigheter för både mannen och kvinnan.

En del män får svårt att knyta an till kvinnan när hon fött barn och blivit mamma. En del kvinnor får svårt att hitta tillbaka till sin sexuella kvinnlighet igen.

Kan påminna om mamma

Anders, en av våra intervjupersoner, berättade att han får en incestuös känsla när han tänker på sex med sin fru. Varför då?

- När man får barn blir man också mamma och pappa. Mannen måste se båda delarna, mamman till barnen och kvinnan.

Kvinnokroppen kan efter förlossningen och spädbarnstiden bli för mycket mamma som omedvetet påminner Anders om hans egen mamma.

- För Anders del kan han ha tappat bort "kvinnan" och ser bara en "mamma".

Kan kvinnor få en incestuös känsla när de har sex med sin man?

- Kvinnan kanske inte ser sin man som en uppvaktande partner utan bara som en ansvarstagande "pappa", som rattar runt i "familjeföretaget". Hur upphetsande är det?

Paret som börjat leva icke-sexuellt har haft svårt att prata om det. De par som har hittat en gemensam lösning på sitt sexliv har varit duktiga att ta fram sina olikheter samt ställa sig frågan: Vad ska vi göra? Hur ska kompromissbilden se ut?

Problemet är båda parternas

- Det är viktigt att förstå att det är ett VI-dilemma och inte ett JAG-dilemma, säger Lennart Lindgren. Men problemet är att vi ofta tyckter tvärtom. Kvinnan kan ta för lätt på mannens önskan om att ha sex oftare medan mannen kan ta för lätt på kvinnans behov av att de möts och ser varandra. Här kan vi ha början på en ond cirkel där var och ens beteende förstärker en negativ spiral.

Psykolog Lennart Lindgrens bästa råd

Ulla-Lene Österholm