"Jag fick dra det tyngsta lasset och sköta allt"

RELATIONER

Lisas före detta man kallade henne "Friggebod", han tyckte hon var frigid för att hon aldrig ville ligga med honom.

- Han tyckte jag skulle ställa upp med mitt underliv för att tillfredsställa honom, jag var inte ens 30 år då.

- I slutet av vårt äktenskap, i ett och ett halvt år, hade vi inte sex över huvud taget. Jag sov i ett annat rum, berättar hon.

Lisa var 21 år när de flyttade ihop. Hon var lycklig, hon hade haft ett mycket stökigt förhållande tidigare. De köpte hus och fick två barn.

- Det var tätt mellan barnen. Det var inte heller lätt med den naturliga lustminskning som inträder efter förlossningen.

- Jag upplevde också att jag hade tre barn i huset. När min man kom hem la han sig på soffan och sa att han haft det jobbigt. Jag tyckte också att han luktade illa, han jobbade på en verkstad och tyckte inte det var så noga med att duscha när han kom hem.

Lisa trodde att hon skulle dö i hjärtinfarkt före 35 års ålder, hon fick dra tyngsta lasset för att sköta hem och barn. Hon kunde känna sig både stressad och kränkt.

Men samtidigt lade hon tyngsta ansvaret på sig själv och kände sig mest misslyckad för att inte äktenskapet fungerade. Hon upplevde att hon var missförstådd och ensam.

- Jag kände mig aldrig sedd eller snygg i min mans sällskap. Det slutade med att jag var otrogen när jag var ute första gången på ett år med ett tjejgäng. Vi drack för mycket, jag kände mig snygg och hade kul. Jag hade ett uppdämt sexbegär och mannen jag tände på luktade gott.

"Han var väldigt macho"

Äktenskapet var kört i botten, grundattraktionen räckte inte, säger hon.

- Han var väldigt macho och sa, när jag berättade att jag ville skiljas, man saknar inte kon förrän båset är tomt. Jag hoppas den nya dumpar dig så att du kommer tillbaka till mig.

I dag är Lisa omgift och berättar att hon lever i ett bra, respektfullt förhållande.

Lennart Lindgrens kommentar

Ulla-Lene Österholm