”Efter 12 år i dödscell kämpade hon för att bli avrättad”

Artikeln om Aileen Wuornos fortsätter

1 av 2 | Foto: ap
AILEEN. Aileen Wuornos bara dagar innan hon blev avrättad. Aileens stora kärlek Tyria Moore svek sin flickvän och hjälpte polisen att gillra en fälla.
RELATIONER

När hon mördar

sitt första offer försöker hon först hålla det hemligt för flickvännen, men berättar sedan allting. När mördandet fortsätter börjar det gå upp för polisen att det rör sig om en och samma gärningsman och att det, vilket är mycket ovanligt, handlar om en kvinna.

En kvarglömd flaska med fönsterputsmedel i ett av offrens bil leder polisen till en affär i ett slumområde i Atlanta. Där kan butiksinnehavaren identifiera kärleksparet, som varit där och handlat.

Först grips Tyria Moore. Hon berättar omedelbart för polisen och hjälper dem att gillra en fälla. I ett bandat telefonsamtal, som senare användes som bevis i de många rättegångarna som skulle komma att följa, får "Tye" sin flickvän att erkänna morden.

När Aileen grips erkänner hon morden. Det gör hon på inrådan av sin advokat Doctor Legal - en pajas med hippiebakgrund som tar sig an försvaret utan att ha vare sig kontor eller juridisk utbildning.

I Nick Broomfields dokumentär "Aileen Wuornos: The selling of a serial killer" finns flera farsartade frekvenser där Doctor Legal kör bil samtidigt som han röker marijuana och spelar en kassett med musik där han själv sjunger och spelar alla instrument. Tittaren kan också se hur han tjänar pengar på sin klient genom att sälja sin historia för omkring 190 000 kronor.

När domaren förklarar Aileen Wuornos skyldig till mord och dömer henne till dödsstraff får hon ett raseriutbrott som visats om och om igen i amerikanska tv-kanaler:

- Tack. Jag kommer att vara uppe i himlen medan ni andra ruttnar i helvetet.

Hon vänder sig därefter till domaren och skriker:

- Jag hoppas att din fru och dina barn blir våldtagna!

Sedan pekar hon finger och förs bort.

Lurad av advokaten

Senare, när Aileen Wuornos inser att hon blivit lurad av sin okunnige advokat, ändrar hon sin historia. Nu berättar hon att morden utfördes i självförsvar. Hennes historia styrks av att det första offret, Richard Mallory, tidigare suttit i fängelse för sexualbrott.

Rättegångar och överklaganden följer varandra.

Till slut orkar inte Aileen Wuornos längre.

Hon tar 2001, efter att ha suttit tolv år i dödscell, tillbaka sin historia om självförsvar. I stället kämpar hon aktivt för att bli avrättad. Något som guvernör Jeb Bush, ivrig förespråkare för dödsstraffet och bror till den sittande presidenten, inte är sen att hjälpa henne med.

Paranoid - och avrättad

I Nick Broomfields andra dokumentär om fallet, "Aileen: Life and death of a serial killer", finns en avslöjande intervju som är gjord några dagar före avrättningen.

När Aileen Wuornos tror att kameran är avstängd berättar hon att morden trots allt var självförsvar. Men det vågar hon inte säga i rädsla för att avrättningen ska dra ut ännu mer på tiden.

Under den sista tiden i livet blir Aileen Wuornos paranoid. Hon tror att polisen tidigt hade bevis mot henne men lät henne fortsätta, bara för att triumferande kunna sätta dit USA:s första kvinnliga seriemördare. Dessutom är hon övertygad om att radiovågor styr hennes hjärna.

Två dagar före avrättningen undersöks hon av tre psykologer. Efter 15 minuter kommer de fram till att hon är frisk.

Den 9 oktober 2002, klockan 9.30 lokal tid, avrättas Aileen Wuornos, 46, på Florida State Prison med en dödlig injektion.

För första gången lyckades hon styra livet i den riktning hon själv ville.

Andra kvinnliga seriemördare

Andreas Utterström ([email protected])