Hjälp - jag står inte ut med hans vänner!

9000 läsare i undersökning om vad vi stör oss på hos vår partners kompisar

RELATIONER

Har du svårt för din partners vänner?

Du är inte ensam. Tre av fyra i Aftonbladets undersökning svarar ja på den frågan.

- Inte ett dugg förvånande, säger Jan Wessman, psykolog vid Socialpsykologiska institutet.

Tre av fyra av de 9121 läsare som deltog i Aftonbladets undersökning på nätet störde sig på någon av sin partners vänner. Foto KATRIN JAKOBSEN

Alla känner nog igen sig. Den där förbaskade Per, eller om det är Lena " Nog för att man är en öppen och social människa, men just den personen står man bara inte ut med.

Hur kan min partner som är en så klok människa ha en sådan kompis?

Snacka inte skit

- Om det absolut inte fungerar mellan dig och en av din partners vänner behöver du nödvändigtvis inte umgås med just den personen. Men du måste låta din partner ha kvar sin vän, säger Jan Wessman.

Att respektera sin partners vänner är a och o om man vill ha en bra relation. Det innebär till exempel att inte snacka skit om sin partners kompisar. Det gör bara att partnern känner sig kränkt och ledsen. Men försök ändå att berätta hur du känner.

- Det bästa är att förklara att du har svårt för att umgås med just den kompisen, inte att det är fel på personen som sådan, säger Jan Wessman.

Val - partner eller vän

Partnern måste i sin tur se till att vännen eller vännerna inte stör förhållandet.

- Det kan vara så att vännen ser förhållandet som ett hot när tjejen inte längre hänger med de andra singeltjejerna ut, eller killen inte går på lika många fotbollsmatcher. Det kan bli ett läge där man måste välja mellan sin partner och en vän, säger Jan Wessman.

De allra flesta av oss har svårt enbart för någon enstaka bland partnerns vänner. Men i vissa fall är hela vänkretsarna så olika att man kan ha svårt att anpassa sig.

- Är man från så skilda världar borde det vara en liten varningssignal. Visst finns det par som klarar av det, men det är ett mycket större test för kärleken.

Hitta gemensam krets

Ett grundråd är att försöka hitta en liten krets av gemensamma vänner.

- När man byter ut sina egna vänner mot sin partners, lever man farligt, säger Jan Wessman.

Är förhållandet i en svacka behöver man egna vänner att prata med. Och skulle det ta slut försvinner partnerns vänner med allra största sannolikhet.

Hur långt ska man gå i sin strävan att umgås även med någon som man tycker direkt illa om?

-Självklart bör man jobba på att stå ut med och helst kunna umgås med sin partners vänner, men inte till varje pris. Går det inte är det bästa att rakt upp och ner säga "jag tror det är bättre om ni träffas utan mig." Det vinner alla på.

Så kan ni umgås – trots allt

Sofia Wadensjö Karén