Härmapa - i relationen

Victoria började spela golf och träna. Precis som sin Daniel. Men var går gränsen för anpassning i en relation?

RELATIONER

Förälskelsen är för de allra flesta en underbar tid.

Du följer med på fester hos din partners vänner.

Partnern slutar jogga för att ni ska ha tid för varandra.

Men när går anpassningen för långt?

NYVÄCKT SPORTINTRESSE Sedan kronprinsessan Victoria träffade Daniel Westling har hon fått nya intressen. Bland annat har pojkvännen hjälpt henne att ta grönt kort i golf. Här syns Victoria på en golfbana på Öland sommaren 2003.

I början av en parrelation idealiserar man ofta sin partner. Allt han eller hon gör är fantastiskt och man tycker att man är oerhört lika varandra. Enligt Olle Waller, sexualupplysare, är förälskelsen en symbiotisk fas i förhållandet. Det känns bra att anpassa sig till den andre.

- Ofta vill man ta in den andres vanor i sitt liv. Det är ett sätt att uttrycka kärlek och det gör att man svetsas ihop, säger han.

Det rapporteras om att kronprinsessan Victoria har blivit mer sportintresserad sen hon blev tillsammans med Daniel Westling. De brukar ofta gå på matcher tillsammans. Är det inte hockey och fotboll så är det basket och golf.

Malena Ivarsson, sexolog, menar att när anpassningen till partnern går för långt är det ett måste att stanna upp och fundera - vart tog jag och mina behov vägen?

Du kan ha blivit en partnerhärmare.

- Att överanpassa sig till partnern kan drabba både kvinnor och män, säger hon. Män som lyder sin kvinnas minsta vink kallas toffelhjälte. Kvinnornas motsvarighet kallas dörrmattor.

Ett vanligt förekommande fenomen är, enligt Olle Waller, att unga människor kan ge upp sina vänner till förmån för partnern i ett nytt förhållande.

- All kraft går åt till relationen och att lära känna partnern.

Men Olle Waller ser inga större risker med det utan säger att en riktigt god vän finns kvar. Vänskapens karaktär är inte så krävande.

- Det är klart att det är fel att fastna i det och aldrig träffa sina vänner, men jag tror att risken är överdriven.

Att hitta balansen i en parrelation är en förutsättning för att förhållandet ska hålla i längden. För den dagen den ene upptäcker att anpassningen gått för långt är det mycket vanligt att förhållandet tar slut, enligt Malena Ivarsson, sexolog.

- En vanlig överanpassning är att kvinnan fejkar orgasm för killens skull för att förspelet är för kort. Att inte få sina behov och intressen tillfredsställda gör att spänningen i förhållandet tar slut. För att lyckas förbli ett par, måste paret inse att var och en ska göra saker själv. Sitter man fastklistrade i soffan är det lätt att glömma att det är spännande att mötas.

Olle Waller, sexualupplysare, varnar för att ställa upp på den andres aktiviteter för husfridens skull - om man samtidigt kräver en motprestation. Då har anpassningen gått för långt.

- Häng inte upp relationen på en tamp. Ha flera tampar i livet som är lika viktiga. Det är inte bara den enes villkor som gäller. Var lyhörd mot varandra.

Fördelar med att vara partnerhärmare

Nackdelar med att vara partnerhärmare

Tecken på att anpassningen gått alldeles för långt

Så svarar läsarna:

Anna Tibblin Hansson