- Ska man bjuda vännerna eller släkten?

Bröllops- experten Tove Leijon svarar på läsarnas frågor i en chatt

RELATIONER

Vilken mat är bäst att bjuda på och hur kort får brudens klänning egentligen vara?

Frågorna hopar sig under planeringen av ett bröllop. Bröllopskoordinatorn Tove Leijon ger svar på en del av dem.

Tove Leijon, bröllopskoordinator.

Stina32 säger: Vad är det viktagaste att tänka på för att det ska se fint ut på bordet? Ska man ha en massa presenter till gästerna eller räcker det med blommor?

   Tove Leijon säger: Följ din egen smak. Visst räcker det med blommor om du gillar det.

Linda säger: Vad jag förstår så är maten något av det dyraste. Är det okej att inte bjuda på mat/ha picknick/något bufféliknande? Hur mycket kan man spara och hur gör man det trevligt? Det viktiga för mig är att alla vännerna kommer (100-150 st) och att det blir en kul fest.

   Tove Leijon säger: Om man inte vill ha maten i fokus är självklart en picknick eller en cocktailmottagning ett bra alternativ. Var bara tydlig i inbjudan.

steffo säger: Vad är det för dress code ssom gäller för män vid kyrkliga bröllop?

   Tove Leijon säger: Ska stå på inbjudan. Svenska kyrkan ställer inga dresscode-krav på herrar.

lena säger: När jag gifte mig på 70-talet var det inne att viga sig borgerligt - varför är det inte lika trendigt i dag med borgerliga bröllop?

   Tove Leijon säger: Det följer den allmänna trenden. Då var det modernt att gå ur svenska kyrkan över huvud taget.

Frida30 säger: Hur dyrt brukar ett bröllop bli? Om man tex har 100 gäster?

   Tove Leijon säger: På en festvåning med standardpaket från 700 kronor/person och uppåt inklusive allt.

steffo säger: Hur funkar det här med ringar egentligen? Är de en eller två ringar (förlovnings- och vigselring) på ringfingret enligt svensk tradition? Och hur ser det ut utomlands?

   Tove Leijon säger: Det blir allt mer vanligt att det är två ringar inblandade i ringväxlingen. Antingen använder man brudgummens förlovnignsring eller så har man förädlat den eller så får han en ny ring. Utomlands har oftast bruden en förlovningsring med en stor sten medan alliansringen är slät. Generellt, om man ser på USA t.ex., så är det vanligare med ringväxling där.

sara säger: Hej jag undrar villket som är bästa sättet att få en tråkig vit lokal att bli vacker o ch romatisk....

   Tove Leijon säger: Jobba med tyger och draperingar av väggar, pelare, stolar samt rekvisita som golvkandelabrar, växter, rankor m.m.

lelle säger: Hej! Vi har inte råd att bjuda mer en 40 pers på vårt bröllop, bör man prioritera vännerna eller släkten ?

   Tove Leijon säger: Beror helt på vilken relation man har till sin familj och släkt. Själv valde jag vännerna.

säger: Jag och familjen är bjudna på min kusins bröllop i Juli. Hon har inte sagt ngt om önskemål på presenter. Vad kan man då tänka sig att ge paret?

Marris

   Tove Leijon säger: Hör med föräldrar eller nära vänner till brudparet. Annars får man vara kreativ själv. Många förslag finns i bröllopstidningar och på bröllopssajter.

Lena säger: hej!

hur ska man gå tillväga om man vill gifta sig på en båt. fast bara vi två och ingen släkt eller vänner.

   Tove Leijon säger: Kontakta en vigselförättare som sedan hjälper till.

Frida30 säger: Vilken mat passar bäst att servera på ett bröllop?

   Tove Leijon säger: Hör med de som tillagar maten så att menyn är anpassad till antalet gäster samt kökets/lokalens förutsättningar.

lemmy säger: Vilket är det mest orginella bröllopp du varit med om?

   Tove Leijon säger: Jag har mest haft ganska traditionella bröllop med mer eller mindra originella inslag, som Elvisimitatör, mumsmums-tårta, servitörer på styltor m.m.

gugge säger: Är det fortfarande helt rätt att först fråga brudens far och anhålla om hans dottrers hand- eller är det lite mossigt i dag?

   Tove Leijon säger: Om brudgummen känner för det så är det absolut inte mossigt.

Maria säger: Bröllop snittar på 80000 kronor hörd e jag. varför så mycket? Måste det bli så dyrt? Bra billiga alternativ?

   Tove Leijon säger: Självklart ska man planera sitt bröllop utifrån sin egen budget. Nyckelordet är planering och framförhållning. Deligera och påbörja förberedelserna i god tid så kan man spara mycket pengar.

lemmy säger: Hur kort får en bröllopsklänning vara?

   Tove Leijon säger: Finns inga regler. På 60-talet var det mycket modernt att gifta sig i kortkort. Ingen blev stoppad vid kyrkporten.

Kajsa säger: Vilken trend gäller nu? Enkla spontana bröllop, eller är det pampigt som gäller?

   Tove Leijon säger: Trenden är personliga bröllop. Allt från enkelt till pampigt. Fokus är inte på hur pampigt bröllopet är utan det är detaljerna som gör det.

Gbg säger: Närvarar du som koordinator i de flesta fall under hela bröllopsdagen eller endast i planeringen?

   Tove Leijon säger: Oftast är jag med på själva bröllopsdagen.

steffo säger: Har skjutit på frieriet i flera år. Vet inte riktigt hur jag ska göra. Har du några bra tips?

   Tove Leijon säger: En blivande bruds dröm är väl för de flesta att bli friad till med en romantisk överraskning, men även en ring i kylskåpet med en liten lapp kan sätta hjärtan i gungning.

Kajsa säger: Kan man gifta sig kyrkligt även om man inte är medlem?

   Tove Leijon säger: Minst den ena måste var medlem i svenska kyrkan för att få gifta sig där. Då får man gifta sig kostnadsfritt. Bor man till exempel utomlands är man ju inte medlem i svenska kyrkan. Då får man betala vad vigseln kostar. Det gäller även de som bor i Sverige om båda inte är medlemmar.

lemmy säger: Vad är absolut förbjudet att göra i samband med ett bröllop?

   Tove Leijon säger: Absolut tabu är att fokusera på brudparets tidigare förhållanden. Det är inget man fokuserar på på bröllopsdagen.

säger: Funderar på bröllop utomlands, i tex Asien eller Italien. Hur svårt är det att få tag på vigselförrättare utomlands? (Behöver ej vara präst.) Vilka saker måste man tänka på rent juridiskt för att vigseln ska vara giltig? Vem har lista över vigselförrättare utomlands? Är vissa länder svårare eller enklare att fixa bröllopsfest i?

   Tove Leijon säger: Börja med att kontakta landets ambassad i Sverige alternativt svenska konsulatet eller ambassaden i det land ni vill gifta er i. De har all information ni behöver. Det finns t.ex. resebyråer som säljer färdiga bröllopspaket. De tar då hand om alla praktiska delar.

   Tove Leijon säger: Hoppas att ni fick lite matnyttiga svar. Lucka till. /Tove.