Porrsurfande kvinnor vågar testa mer

Experten: ”De blir mer öppna för att pröva nytt i sängen”

RELATIONER

En allt större del av de som tittar på porr på nätet är unga kvinnor. Porrsurfandet gör att de vågar experimentera mer i sängen, enligt svenska forskare.

Sven-Axel Månsson och Peder Söderlind vid Malmö Högskola har precis kommit ut med boken ”Sexindustrin på nätet. Aktörer, innehåll, relationer och ekonomiska flöden.” I den tar de upp hur porrsurfandet påverkar våra sexliv.

En av deras slutsatser är att unga kvinnor använder nätporr på samma sätt som jämnåriga män. Av de 800 000 svenskar som porrsurfar är en allt större andel kvinnor. De tar för sig och prövar sin sexualitet, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Porr flyttar gränser

Norska experter ställer sig nu bakom resultaten.

- Porr kan göra människor mer öppna för att utvidga sin sexuella repertoar. På så sätt flyttas gränser. Men de som tittar på porr är redan från början mer öppna för att experimentera, säger Kristin Spitznogle specialist på psykologi och pornografi till Dagbladet.

Den norska sexologen Gro Isachsen tror att nätporren kan kännas mer lättillgänglig än annan porr och därför lättare att använda.

- Sexlivet är en intim zon. Det är en sak vad man gör hemma utan att någon vet om det, en annan vad man gör öppet. Det är fortfarande socialt utmanande att gå till affären och köpa en liter mjölk och en porrtidning, säger Isachsen.

Sexologen anser att det finns mycket dubbelmoral bland kvinnor vad gäller porr på nätet.

- Jag har fått en del förtvivlade samtal från kvinnor som har upptäckt att deras man porrsurfar. Sedan visar det sig att några av dem själva tittar på nätporr. De vill bara inte att mannen ska göra det, säger Isachsen.

Lotta Zachrisson