Nu ska kläderna passa kroppen igen

Klädstorlekar bygger på gamla uppgifter - nu ska svenskarna mätas om

RELATIONER

Storlekarna på de kläder som finns i våra butiker bygger på 35 år gamla uppgifter. Då var en genomsnittskvinna 164 centimeter lång och en man 174. Sedan dess har vi blivit längre - och framför allt bredare. Nu är det dags att mäta svenskarna igen.

Foto: JESSICA GOW
provrumsångest. Det är inte du som är för tjock - det är kläderna som är för små.

Känns kläderna för trånga när du står i provrummet? Det behöver inte bero på att du har gått upp i vikt.

Faktum är att de flesta mått – på allt från kläder till höjd på bardiskar – baseras på uppgifter på hur vi såg ut 1969. Sedan dess har genomsnittspersonen växt på både bredden och längden, skriver Sydsvenskan.

Alla kan få en egen digital kopia

I dagarna startar de nya mätningarna av svensken på Ingvar Kamprad designcentrum i Lund. 4000 personer ska avläsas med en speciell lasermetod. Gruppen ska sedan reduceras till 17 till 20 olika typer som ska representera alla som bor i Sverige idag.

- Någon medelsvensk finns inte, säger Lena Sperling, forskningsansvarig vid avdelningen för industridesign vid LTH, Lunds universitet till Sydsvenskan.

Testpersonerna får klä av sig och scannas sedan av med en ny digital teknik. När mätningarna är klara skapas en tredimensionell digital docka i samma storlek som personen. Dockorna ska sedan kunna promenera runt i inomhusmiljöer eller provsitta nya bilar för att se om de är anpassade efter hur vi ser ut idag.

Drömmen för postorderföretagen är att alla människor i framtiden ska ha en digital kopia av sin kropp i datorn. På så sätt kan konsumenten få se hur kläderna sitter utan att behöva sätta foten i ett provrum.

Lotta Zachrisson