Mus framavlad med enbart honor

Genombrottet öppnar för att pappor kan bli överflödiga

RELATIONER

Det är första gången som jungfrufödelse förekommer bland däggdjur. Musen på Kaguya har nämligen två mammor men ingen pappa.

Om man skulle överföra tekniken på människor skulle barn kunna födas utan att man behöver någon man.

Ett samhälle utan män möjligt

Det här innebär att ett mänskligt samhälle helt utan män, där kvinnor får döttrar med varandra, plötsligt har blivit tekniskt möjligt. Musen Kaguya får därför en stor principiell betydelse som är i klass med det klonade fåret Dolly som presenterades för sju år sedan.

- Ett lesbiskt par som vill få ett eget barn tillsammans kan nu med den här metoden få det, säger Per Stenberg, doktor i genetik vid Umeå universitet till aftonbladet.se.

Oetiskt, osäkert och olagligt

Men att använda metoden på människor skapar etiska problem, säger Stenberg. Det är en långt ifrån säker metod och dessutom är det förbjudet enligt svensk lag.

Det är japanska och koreanska forskare som lyckats upptäcka "det genetiska avtrycket", processen som stänger av antingen hanarnas eller honornas gener när spermier och ägg möts.

Forskningen presenteras i det senaste numret av vetenskapstidskriften Nature.

Stora risker

- Det vore inte riktigt acceptabelt att göra det här på människor, om man behövde nästan 500 embryon och fick en som funkar. Att göra som de gjorde, att ta bort en genregion, så kan man inte göra på människor.

Risken är stor att man skulle få grava defekter, man skulle behöva en mer kontrollerad teknik där man kontrollerar genen utan att ta bort den, säger Per Stenberg.

Läs Aftonbladets serie: ”Den svenske mannen”

Jonas Vesterdahl