”Därför har vi sex med chefen”

Varannan svensk har gjort som Beckham - haft sex med en kollega

1 av 2
Chefen och chefens fru.
RELATIONER

David Beckham och hans assistent gjorde det.

Och de är långtifrån ensamma.

Var tionde kvinna avslöjar i Aftonbladets undersökning att hon och chefen har haft sex.

Rebecca Loos skulle vara Beckhams nära assistent. Men kom lite väl nära.

I höstas när Beckham flyttade till Spanien för att börja spela i Real Madrid var assistenten Rebecca med honom, medan hustrun Victoria och de två barnen var kvar i England.

Tillfället gör tjuven.

Chefen - ett hett byte

Rebecca fanns där vid hans sida, de jobbade nära varandra och lustarna tog över.

Men det är inte bara i kändisvärlden som chefer och anställda har sex med varandra. Aftonbladets nätundersökning visar att var femte kvinna som har haft sex på jobbet hade det med just chefen.

- Det är verkligen inget att rekommendera. Det är tvärtom ofta förödande när en chef och en underordnad har sex. Övriga anställda känner ofta en förtroendekris för chefen. Och personen med lägre befattning drabbas av missunnsamhet och blir lätt utfrusen, säger Peter Stridh, leg psykolog och organisationskonsult på Previa som sysslar med företagshälsovård.

Byt jobb eller kontor

Skulle det däremot handla om verklig kärlek mellan chefen och den underordnade ska de inte förneka sina känslor. Men det är läge att försöka byta jobb, kontor eller åtminstone avdelning.

Medan 20 procent av kvinnorna som har haft sex på jobbet hade haft det med chefen, är motsvarande siffra för männen bara åtta procent.

- För många kvinnor är makt sexigt. Men eftersom det över huvud taget finns få kvinnliga chefer är det inte konstigt att siffran för män blir lägre. Samtidigt attraheras män kanske inte av makt på samma sätt.

Kärlek - en annan sak

När det gäller kolleger tycker Peter Stridh inte att man ska försöka trycka tillbaka sina känslor om man börjar bli kär. Tvärtom.

Arbetsplatsen kan till och med vara ett bra sätt att lära känna sin blivande partner på.

- På jobbet ser man varandra i en alldaglig och vardaglig situation. Dessutom har man ofta diskussioner som blottlägger ens personlighet. Det är klart att man lär känna varandra på ett bättre sätt än om man ses på krogen eller på charterresan.

Men det är inte bara en partner som vi är ute efter på jobbet. Lika ofta är det en älskare, eller älskarinna.

Hälften av de 35 000 personer som svarade på Aftonbladets undersökning uppgav att de hade haft sex med någon på jobbet. Bland dem hade hälften redan en relation. 25 procent av våra nätläsare är alltså otrogna med en kollega.

- Jag är inte särskilt förvånad över den höga siffran. Attityden till sex har förändrats de senaste åren. Medias exploatering av sexualiteten kittlar fantasin. För sju år sedan var sexleksaker knappast rumsrent, men i dag har kvällstidningarna till och med test av sexleksaker. I vissa kretsar leder det till en annan acceptans för exempelvis otrohet, säger Peter Stridh.

Svårt reda ut problem

Men en otrohetsaffär med någon på jobbet leder på sikt lätt till samarbetssvårigheter. Då är det ofta svårt att reda ut problemen.

- Det går ju inte att lyfta frågan i styrelserummet eller under avdelningsmötet precis. Det har ju inte med jobbet att göra, även om det sätter sin prägel på samarbetet.

Peter Stridh har stött på en del kommunikationsproblem på olika arbetsplatser som följd av tidigare sexuella relationer. Men om man håller sig till att småflörta och till att positivt bekräfta varandra tror han knappast att det påverkar jobbet negativt. Tvärtom.

Attraktionen och spänningen gör i stället medarbetarna alerta och mer entusiastiska.

- Kärlek på jobbet är inget problem - utom i enstaka fall. Men låt oss inte fokusera på problemen. Det mest alarmerande vore egentligen en arbetsplats utan någon som helst attraktion mellan människor.

30 000 svenskar om sex på jobbet

Sofia Wadensjö Karén ([email protected])