"Tusentals cancer- opereras i onödan"

Kontroversiell rapport: Ofarliga brösttumörer behandlas efter mammografi

RELATIONER

Tusen svenska kvinnor behandlas för bröstcancer varje år – helt i onödan.

De ofarliga tumörerna upptäcks med mammografi och utgör en stor del av ökningen av bröstcancerfallen.

Det hävdar norska forskare i en ny kontroversiell rapport.

Varje år undersöks 700 000 kvinnor med hjälp av mammografi.

Tanken med massundersökningarna är att fånga upp eventuella tumörer medan de ännu är små och förhållandevis lättbehandlade.

– Om nu mammografi som utlovas leder till att farliga tumörer upptäcks tidigare före 69 års ålder skulle förekomsten av bröstcancer bland äldre kvinnor över 69 års ålder minska i motsvarande grad. Men det sker inte, säger forskningsledaren Jan Mæhlen, professor i patologi vid Oslo universitet, till Svenska Dagbladet.

Många onödiga

Sedan mammografin infördes i Sverige i mitten av 80-talet har antalet diagnostiserade bröstcancerfall ökat från 60 till drygt 80 fall per 100 000 undersökta kvinnor.

Enligt de norska forskarna är ungefär en tredjedel av de tumörer som upptäcks ofarliga; om de inte upptäckts hade de heller inte ställt till med någon skada.

Det innebär att många kvinnor genomgår omfattande bröstcanceroperationer och plågsamma cellgiftsbehandlingar helt i onödan.

– Överdiagnostik med behandling i onödan skapar i själva verket de allra största skadorna inom mammografiverksamheten, säger den danska cancerforskaren och mammografikritikern Peter Gøtzwsche till Svenska Dagbladet.

"För höga siffror"

Den kontroversiella norska rapporten publiceras i veckan i den ansedda brittiska läkartidningen British Medical Journal.

De norska forskarna har analyserat cancerstatistik i Sverige och Norge för att komma fram till sina resultat.

Resultaten ifrågasätts av svenska forskare, som anser att de norska forskarna dragit för långtgående slutsatser av grova beräkningsmetoder.

– Det verkar vara alldeles för höga siffror, säger Socialstyrelsens mammografiexpert Ingvar Andersson.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist