Ny försäkring ger bröstcancersjuk 110 000 kronor

Premien varierar med åldern – över 1 000 kronor per år för 50-åring

RELATIONER

Den som får bröstcancer drabbas ofta ekonomiskt – utöver den psykiska påfrestningen sjukdomen innebär.

Snart kan man teckna en försäkring som ger max 110.000 kronor under ett år.

– För den som känner sig orolig för cancer kan det vara intressant, säger Gunnar Olsson på försäkringsbolaget AIG Europe.

Försäkringsjätten AIG Europe vill slå sig in på den svenska konsumentmarknaden med en försäkring mot bröstcancer och cancer i underlivet.

Den som drabbas av cancer i bröst eller underliv får en engångssumma på 50.000 kronor plus 5.000 kronor i månaden under ett år.

– Vi har haft en del frågor kring försäkringen. Någon enstaka har sagt att de tycker försäkringen är oseriös och osmaklig, men de flesta har hört av sig för att få veta mer, säger Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå till Sydsvenska Dagbladet.

Ingen ersättning från ”vanliga” försäkringar

Eftersom bröstcancer i dag har god prognos och de flesta som drabbas inte får några bestående men, ges, enligt Gunnar Olsson, heller inte ersättning från vanliga sjuk- och olycksfallsförsäkringar.

Det innebär att man utöver den fysiska och psykiska påfrestningen kan få en jobbig period även ekonomiskt om man exempelvis behöver gå ned i arbetstid efter behandlingen.

– Då kan det vara skönt att få ett engångsbelopp på 50.000 kronor. För den som känner sig orolig för cancer kan det vara intressant, säger Gunnar Olsson.

– Vi ville inte gå ut med skrämselpropaganda utan ville veta hur det här uppfattas på marknaden. Vi gick därför ut i ett litet test och har fått positiv respons från kunder, mammografikliniker och Cancerfonden, säger Magnus Ohlson, privatmarknadschef vid AIG Europe i Sverige.

Dyrare premie med åldern

Försäkringspremien varierar med åldern och är förhållandevis hög, anser Gunnar Olsson. En 30-årig kvinna betalar 504 kronor per år medan kostnaden för en 50-åring blir 1 089 kronor per år.

Bolaget planerar att ta fram fler liknande försäkringar.

– I England finns exempelvis en variant för män som omfattar bland annat testikel- och prostatacancer. Inom en snar framtid kan vi nog vara redo för det här också, säger Magnus Ohlson.

TT