”Jag går alltid med nycklarna i handen”

Aftonbladets läsare om sin rädsla

RELATIONER

Jag vet inte om jag har blivit mer rädd, snarare mer... vad ska jag säga, försiktig. Jag tar inte längre lika gärna på mig min genomskinliga blus på mig om jag vet att jag ska på krogen.

Max

När det är lite folk ute är jag misstänksam mot de män jag möter. Jag blir nästan rädd ibland om de beter sig onormalt, till exempel är fulla. När jag var yngre var jag aldrig rädd utan gick obehindrat ensam hem från krogen på morgonkvisten. I dag är jag mycket mer försiktig.

Karin, 34 år, Bromma

Helt klart är man mer rädd för att bli våldtagen i dag än för bara ett år sedan. Går alltid med nycklarna i handen när jag går ensam, även när jag joggar i spåret i skogen.

Är även lika rädd för att bli rånad.

Kvinna, 29 år

Hej, jag skriver till er för att jag ÄR rädd! Men jag är inte kvinna. Jag är en 23-årig man som börjat må otroligt dåligt.

Jag har en flickvän som jag älskar över allt annat, och när hon är ute själv, eller på väg hem, vare sig det är på buss eller i en taxi, så har jag en tung sten i halsen tills hon ringer mig. Hon är också rädd, ska det behöva vara så?

Anonym kille

Jag har ändrat mitt beteende eftersom jag blir allt mer rädd. Det gör mig förbannad att några få män ska få ha en sån inverkan i mitt liv!!

Nu för tiden åker jag mer taxi. Tidigare tyckte jag att det var skönt att få en kvällspromenad efter krogrundan, men jag skulle inte våga det nu. det som förvånar mig är hur få män som egentligen reagerar och framför allt agerar.

Carro

Man vill inte gärna gå ensam på skogsvägar sent på kvällen och vistas ute ensam på natten. Man har blivit försiktigare även mitt på dagen eftersom det händer så mycket i nutidens samhälle.

Aune

För en kvinna är ju detta ett faktum; vi riskerar alltid att bli offer för mäns våld. Alltså gör man allt man kan för att inte försätta sig i en alltför riskabel

situation. Så här har jag alltid koordinerat det med mina väninnor;

  Går man ut en kväll så har man en plan för hur man tar sig hem. Man ser till att det alltid finns taxipengar, att man helst har sällskap och att de man gick ut med vet att man stuckit hem. Åker man taxi kollar man att det är en registrerad förare. För säkerhets skull häller man husnycklarna i handen, redo att användas som "vapen". Väl hemma ringer man till sin kompis och säger att man kommit hem välbehållen.

Åsa

Jag tycker det är bedrägligt, att man ska känna sig förhindrad som kvinna att göra vad man känner för. Mina väninnor och jag skulle aldrig ha på oss kjol när vi går hem på kvällarna. Ingen av oss skulle heller ha på skor som klapprar. Jag har väninnor som stannar hemma vissa kvällar eftersom de inte har någon lust att gå hem själva på natten.

Det hela är helt absurt egentligen - finns inte ord för hur arg jag blir. Samtidigt tycker jag synd om alla dessa 99 % reko killar och män som jag är livrädd för på kvällarna då alla i mina ögon är potentiella våldtäktsmän. Det är inte rättvist!

Sandra

Jag tycker det är fruktansvärt jobbigt att gå ut. Har blivit förföljd en gång och numera går jag sällan  ut när det är mörkt. Oftast ber jag en vän göra mig sällskap hem om jag varit ute, eller så går jag långa omvägar där det är mer ljus och trafik. När jag går har jag oftas nycklarna beredda i handen om det skulle komma någon.

28-årig tjej

Så minskar du risken för överfall

Så säger lagboken