Britney får utvikta män på posten

Fotografen Britt Marie Trensmar ska få världskändisar att upptäcka den nya bilden av mannen

1 av 7 | Foto: britt Marie Trensmar
RELATIONER

När Britt Marie Trensmars bilder visades förra året väckte de stor uppmärksamhet. För första gången hade en kvinna fotograferat män på ett sätt som vi hittills bara har sätt kvinnor - nakna och i sensuella positioner.

Nu har Britt Marie valt att skicka sin bok ”Mangrant” till 500 superkändisar. Och hon hoppas på reaktioner från både Madonna, Britney Spears och David Beckham.

Varför har du valt att skicka ut din bok med nakenbilder på män?

- Jag känner att jag vill göra vad jag kan för att inspirera till ökad mångfald i bilden av människan. Ingen annan tycks ju göra något åt det.

Varför har du valt just dessa kändisar?

- Jag vill nå människor som har stort inflytande på vår bildkultur. Om mina bilder kan inspirera Britney till att tänka på hur hon vill se mannen, istället för att bara fokusera på hur hon själv ska vara för att leva upp till mäns våta drömmar, så är mitt syfte uppnått. Jag är också intresserad av hur de här personerna ser på bilden av mannen.

Tror du att du kommer få några reaktioner?

- Jag vet inte, men jag hoppas på det. Det är det hela projektet bygger på.

Boken har väckt mycket uppmärksamhet och skapat debatt. Var det syftet eller ville du ta vackra bilder?

- Som konstnär jobbar man med många bottnar. En sak jag ville var att ta reda på hur jag själv vill se mannen. Kvinnor ska alltid vara snygga och sexiga. Bilden av mannen är också mallad, men på flera olika sätt. Jag ville lyfta fram det vackra och sensuella hos män. Det har varit och är fortfarande väldigt tabubelagt att visa dem på det sättet.

Är inte de här bilderna också sexistiska?

- Då får man fråga sig vad sexism är. Ska bilden av den nakna människan alltid vara en kvinna? Den lockande och inbjudande är alltid kvinna. Är det så att kvinnor alltid ska locka män till fantasier eller har de rätt till egna också?

Vad har du fått för reaktioner från vanliga människor?

- Folk ringer och mejlar och framför allt när jag är ute och marknadsför kommer de fram och berättar att de har gett bort boken i bröllopsgåva eller som födelsedagspresent och att det har varit en succé. Alla på festen har velat titta i den och det har lett till engagerade och roliga diskussioner, berättar de. Det var inte något jag planerade för när jag jobbade med boken, men det är otroligt roligt.

De kändisarna kommer att få boken

Till det första utskicket har 6 män och 6 kvinnor valts ut. Totalt kommer 500 kändisar att få boken.

Tävlingen avgjord

Lotta Zachrisson