Gudrun, här är din regering

Schyman vill bilda ett feministparti

RELATIONER

Gudrun Schyman kan komma tillbaka som partiledare - för ett nytt feministiskt parti.

- Det finns inget enskilt politiskt parti som ensamt förmår putta den här patriarkala ordningen över ända. Det krävs en bredare rörelse, en större rörelse, säger hon.

Foto: BJÖRN LINDAHL
initiativtagare För Aftonbladets reporter Leif-Åke Josefsson berättar Gudrun Schyman om sina tankar kring ett feministiskt parti. "Någon form av initiativ måste komma nu", säger hon.

Någon tidsplan finns inte.

Och inget namn på ett sådant tänkt parti.

Än så länge är det bara en del av en större diskussion.

Men är inte ett parti lösningen för att ni ska nå era mål?

- Det som är nödvändigt är att få till förändringar. Då får man föra en diskussion. Vad har vi för verktyg? Stödstrumporna gjorde en strålande insats genom att se till så att det blev bättre könsbalans i riksdagen. Ändå kan vi tio år senare se att det inte i grunden ändrade på maktordningen. Någon form av initiativ måste komma nu.

Ser på samhället utifrån könen

Det låter blocköverskridande, inte som höger-vänster?

- Den här frågan går ju på tvärs om du tittar på vänster-högerskalan och ibland samverkar det väldigt väl.

Ingen risk att väljarna skulle bli förvirrade?

- Om det blir någon form av parlamentariskt uttryck får man ju definiera det utifrån könsmaktsordningen. Den maktordning som finns i dag och som dominerar politiken handlar om rik och fattig, makt och maktlöshet och arbete och kapital. Det är det som återfinns i vänster-högerskalan.

- Den här dimensionen är en annan. Den tittar på samhället utifrån uppdelningen av könen och över- och underordningen av de olika grupperna.

Män får också vara med

Sneglar ni på något internationellt exempel?

- Ja, det har ju tagits en del initiativ i en del länder. Island har varit uppfinningsrikt. Vid första tillfället var det för att få fram en kvinnlig president. Det lyckades. Under en period fanns också något som hette kvinnolistan. De gick in i parlamentet och fick en del uträttat. Sedan upplöstes de när de traditionella partierna tog sig an frågan på ett sätt som de ansåg tillfredsställande.

Hur många procent män skulle få plats i ett feministiskt parti?

- En organisation som vill lösa upp den patriarkala maktordningen är öppen för alla. Det är inte en fråga om kön.

Här är din regering

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM