Slipp kaoset på semestern!

Planera nu - så kan du njuta i sommar

Foto: KATRIN JAKOBSEN
”Det var ju för farao du som ville tälta!” Lär dig undvika fallgroparna som förstör semestern, styr undan för stress, krav och för mycket självuppoffring.
RELATIONER

Den bästa semestern får dig och din familj att må riktigt bra. Upplägget är individuellt och beror på hur livet ser ut i övrigt. Gå efter magkänslan, den räcker långt.

Men det är lättare sagt än gjort, när kraven från omgivningen haglar. Alla rycker och drar i en, resor ska hinnas med, huset ska renoveras och så ska kalaskulan tränas bort.

Drömmen om den perfekta semestern är stressande i sig.

Därför säger experterna att en lyckad semester egentligen börjar i vardagen, långt före långledigheten. Den som får tillräcklig vila och återhämtning varje dag, året om, har mycket större förutsättningar att få en skön semester.

_- Vi klarar både arbete och familj utan extra ledighet om vi får återhämta oss varje dag. Men om alla väntar med vilan tills semestern börjar, tar det tre veckor innan man ens kan börja njuta, säger Lena Nevander Friström, socionom och psykoterapeut.

Stress i sig är inte farligt, det är bristen på vila som är skadlig. Det är därför vilan i vardagen är så viktig. Ta en tupplur, en löprunda eller slappna av i väntan på tåget. Det är stunderna då tankarna flyter fritt som ger oss välbehövlig återhämtning.

Sömn är också viktigt - men inte för mycket. Sex till åtta timmar är lagom, plus två timmars vila.

En annan sorts återhämtning är att göra något annat än det man vanligen sysslar med. Att jobba med huset eller åka med dottern på fotbollsläger, sånt som man egentligen gör året om, ger ingen återhämtning alls. Det är bara trist och gör att vi mår dåligt.

- Gör mer av det som får dig att må bra. Lyssna på kroppens och hjärnans signaler. Men var lyhörd - om det blir för mycket av det roliga, kan det bli ett måste i stället, säger Nils Edelstam, läkare och klinikchef på PBM Stressmedicine.

Naturligtvis behövs det kompromisser i en familj men enbart kompromisser är förödande.

_- Då får ingen göra det som den vill och alla mår dåligt, säger Thomas Tegenmark, psykolog på PBM Stressmedicine.

Om hela familjen ska må bra är det i första hand föräldrarnas parrelation som ska fungera. Gör föräldrarna idel uppoffringar för barnens, släktens eller husfridens skull blir det en stor påfrestning som kan hota parrelationen och gå ut över barnen.

- Fungerar parrelationen så mår barnen också bra, säger Åsa Barkeling, familjerådgivare på Familjerådgivningen i Stockholm.

9 vanligaste fällorna

Gör din egen smarta tidsguide

Anna Björe