It-karriäristen Mary

1 av 2 | Foto: ap
MARY – Då. Sportig tjej i Sydney.
RELATIONER

Namn: Mary Donaldson, 31.

Yrke: Examen i juridik och marknadsföring. It-konsult.

Man: Gifter sig den 14 maj med Danmarks kronprins Frederik.

Barn: Nej.

Så träffades de: På OS i Sydney. Kronprinsen kom fram till Mary i en hotellbar och presenterade sig som ”Fred”.

Talande citat: ”Jag minns prinsessan Dianas bröllop 1981. Men jag ville inte bli prinsessa som hon. Jag ville bli veterinär.”

Så förändras hennes liv: Hon jobbade som projektkonsult på Microsoft, men var tvungen att lämna tjänsten på grund av det kommande bröllopet. Hon ger upp sitt medborgarskap, sin religion och rätten till framtida barn vid eventuell skilsmässa.

Sådan är hon: Sportig brud, var lagkapten för landhockeylaget och simlaget i high school. Har spelat basket och utmanat blivande maken i segling under den kungliga regattan. Annars är diskretion den mest framträdande egenskapen hos den blivande kronprinsessan från Tasmanien i Australien. Paret lyckades hålla sitt förhållande hemligt i över ett år, en bedrift i kungliga sammanhang. På presskonferenserna undviker hon elegant frågorna om Danmarks invandrarpolitik. Brittisk-australiensiska Mary får nämligen genom en speciallag bli dansk medborgare efter vigseln den 14 maj, trots att det i Danmark är svårt för utlänningar att bli medborgare. Vissa ser hennes hemlighetsfullhet som världsvan professionalism, andra som ett tecken på att hon blir en ”kransekagefigur” – en prydnad.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])