Tv-stjärnan Letizia

1 av 2 | Foto: ap
LETIZIA – DÅ. Bevakade omvärlden i tv-nyheterna.
RELATIONER

Namn: Letizia ”Leti” Ortiz, 31.

Yrke:Prisbelönt journalist och nyhetsankare, som har bevakat allt från New York efter 11 september till invasionen av Irak.

Man: Gifter sig den 22 maj med kronprins Felipe av Spanien.

Barn: Nej.

Så träffades de: De har gemensamma bekanta, men blev ett par först efter oljekatastrofen vid Galiciens kust. Båda kom och bevakade uppröjningsarbetet – han som kronprins, hon som tv-journalist.

Talande citat: ”Tyst, nu vill jag prata” (sagt till sin blivande make när de mötte pressen efter förlovningen).

Så förändras hennes liv: Hon måste sluta arbeta. Det går inte att kombinera rollen som kritiskt granskande journalist och kronprinsessa.

Sådan är hon: Seriös, kritisk, otålig – och superpopulär. Spanska experter är eniga om att hon står för en ny, modern drottning roll efter den diskreta drottning Sofia. Även hennes tidigare äktenskap med en författare och att hon är den första icke-adliga prinsessan i Spaniens historia ses som tillgångar. I Spanien råder total Leti-feber. Inför vigseln den 22 maj har byggnader namngivits efter henne och folk som bor nära katedralen hyr ut sina balkonger för tusentals euro. Skeptiker är dock oroliga för Letizias rättframma sätt. Vad händer om landets blivande drottning berättar var hon står i abortfrågan eller har synpunkter på utrikespolitiken?

Terri Herrera Eriksson ([email protected])