Finanskvinnan Alexandra

1 av 2
ALEXANDRA – Då. Boss över G.T Management i Hongkong.
RELATIONER

Namn: Alexandra ”Alex” Manley, 40.

Yrke: Börsmäklare och vd.

Man: Prins Joachim av Danmark.

Barn: Prinsarna Nikolai, 4, och Felix, 1

Så träffades de: På fest i Hongkong 1994, där prinsen praktiserade på ett rederi. ”Det var kärlek vid första ögonkastet, men det kom som en chock att Joachim var prins.”

Talande citat: ”Den största uppoffringen jag gjort var att ge upp min frihet (för äktenskapets skull).”

Så förändrades hennes liv: När paret gifte sig 1995 lämnade Alexandra Hongkong, sitt brittiska medborgarskap och vd-jobbet – och bytte religion – för att bosätta sig på landet i Danmark och leva med sin fem år yngre prins. Hon säger sig ha klarat omställningen bra och ägnar sig åt språkstudier, välgörenhetsarbete och pr för den danska industrin.

Sådan är hon: Alexandra är långt mer än en söt kunglighet. Hon har en karriär bakom sig som vd i en av världens tuffaste och mest mansdominerade miljöer. Redan fyra månader efter ankomsten till Danmark talade prinsessan bättre danska än sin franske svärfar Henrik. Hon behärskar engelska, tyska, franska, japanska, kantonesiska och mandarin. Under snart tio år som hårdbevakad prinsessa har hon undvikit skandaler och kritik. Under intervjuer framträder hon i oklanderlig Chaneldräkt och svarar självsäkert, sympatiskt och rappt utan att köra kungligheternas vanliga tomma tugg. ”Alexandra Manley vet vad hon vill ha och tvekar inte att berätta det”, har någon sagt om henne.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])