”Svårare upptäcka cancer vid implantat”

Tumör missades - hela bröstet fick opereras bort

RELATIONER

Karin hade förstorat sina bröst.

Av rädsla för att sticka hål på implantatet vågade inte läkaren ta prov på bröstet. Därför upptäckte han inte den elakartade tumören.

- Läkare tar för lätt på kvinnors knölar, säger Karin som i dag fått operera bort hela sitt bröst.

Foto: PRESSENS BILD
KNÖLEN VÄXTE Läkaren vågade inte punktera knölen eftersom Karin (ej på bilden) hade gjort en bröstförstoring. När cancern väl upptäcktes var det för sent att rädda bröstet.

Karin tog kontakt med en privatklinik för att få en knöl i bröstet undersökt. Bröstet ömmade och eftersom hon visste att det funnits bröstcancer i släkten var hon orolig. Men trots både mammografi och ult-raljudsundersökning hittades ingenting som tydde på cancer.

Knölen växte

- Får man ett positivt besked blir man ju lycklig, men samtidigt hade jag hela tiden i bakhuvudet att allt kanske inte stod rätt till, säger Karin.

Värken i bröstet vägrade släppa och knölen växte. Ett år senare sökte hon upp en ny privatklinik för en ny mammografi och ultraljudsundersökning. Fortfarande kunde inga spår av cancer hittas, vilket gjorde att läkaren valde att avstå från att punktera knölen då Karin gjort en bröstförstoring sex år tidigare. Han var rädd att sticka hål på koksalt-implantatet eftersom knölen låg endast ett par millimeter ifrån.

Hade gått långt

- Det är helt absurt att jag skulle vara rädd att förstöra protesen om det finns risk för cancer, säger hon.

När Karin inte hört av

läkaren på tre månader tog hon kontakt igen. Hon ville ta bort knölen även om den var ofarlig. Det var när vävnaden sedan rutinmässigt undersöktes som cancerspåren upptäcktes. Då hade det gått så långt att hela bröstet var tvunget att tas bort.

Läkaren varnas nu av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som menar att beslutet var oacceptabelt.

Enligt Elisabet Lidbrink, överläkare och specialist på bröstcancer på Karolinska sjukhuset, är det mycket vanligt att läkare drar sig för att punktera knutor på kvinnor med plastikopererade bröst.

Risk för punktering

- De tycker att det är obehagligt eftersom de riskerar att punktera protesen, säger hon och menar att patienten måste ha tur att hamna hos en läkare som vågar göra ingreppet.

Hon säger också att det är svårare via röntgen att upptäcka en tumör på ett plastikopererat bröst, särskilt om implantatet består av silikon som kan "gömma" avvikelserna.

Hans Holmström är professor i plastikkirurgi och ordförande i Föreningen estetisk plastikkirurgi. Han hävdar motsatsen.

- Hundra procent av de som utför operationerna har den erfarenheten att operationen inte försvårar för undersökningen, säger han.

Den varnade läkaren har överklagat beslutet.

- Det är felaktigt, jag anser att jag gjort rätt i det här ärendet, säger han till Aftonbladet.

Fotnot:

Karin heter egentligen något annat.

Tre kända kvinnor om bröstimplantat och cancerrisk:

Är du orolig att en cancer-tumör inte

skulle upptäckas på grund av att du gjort en bröstoperation?

Foto: BÖRJE THURESSON
Foto: MARCO GUSTAFSSON
Foto: björn lindahl

Malin Nord