Myterna som tar död på kärleken

Vår syn på kärlek har blivit allt mer realistisk

1 av 2 | Foto: MATTIAS CARLSSON
DET PERFEKTA PARET? Danmarks kronprins Frederik gifte sig med Mary Donaldson. Bröllopsyran har pågått länge, och det är nog inte bara paret – utan även danska folket – som har höga förväntningar på det här äktenskapet.
RELATIONER

Visst lever myterna om Den Perfekta Relationen kvar. Den med grälfri, passionerad lycka.

Men en undersökning på aftonbladet.se visar att det är viktigast att ha det roligt och harmoniskt.

- Vi blir alltmer realistiska, säger psykologen Malin Alfvén.

Det finns många förväntningar på livslånga relationer. De späds på av att många inte gärna avslöjar när de verkligen har problem.

Tydligast är det när det gäller sexlivet. En undersökning på aftonbladet.se visar att hälften av både kvinnor och män tycker att deras sexliv är trist - men de flesta håller tyst om det utåt.

- Jag är inte förvånad. Det är tabu och känns illojalt mot partnern att prata om med andra. Och i media handlar det så mycket om sex, att vi tror att alla andra har det bättre. Det är mänskligt att inte vilja visa sig misslyckad, säger Malin Alfvén.

Hon berättar om föräldragrupper där det blivit en enorm lättnad när någon tagit upp sina sexproblem.

- Fördelen med att prata ut är att upptäcka att man inte är ensam. Nackdelen är att man efteråt kan känna att man lämnat ut sig själv och sin partner för mycket.

Det kvinnor helst diskuterar med sina kompisar är dålig jämställdhet hemma. Männen öppnar sig mer när det gäller att de grälar eller har svårt att prata med sin partner.

Undersökningen visar att kvin- nor och män tycker lika om vad som är huvudsaken i förhållandet: harmoni, vänskap, trygghet och att ha roligt kommer före passion. Malin Alfvén tror att vi är på väg mot äktenskap där romantik och passion prioriteras lägre. Och att det i sin tur gör att skilsmässorna kan minska.

- Det har blivit viktigare att vara vänner och fixa vardagen bra ihop. Utom i de första relationerna, då är det lätt att göra slut när vardagen tar vid.

Är det inte tråkigt om kärlek blir mindre viktigt?

- Nej, det tycker jag inte. Förväntningarna blir mer realistiska. Passionen kan finnas där, även om man inte har sex jämt. Att det inte pirrar i magen hela tiden behöver inte betyda att man inte har det bra. Det är jätteviktigt att veta att en livslång relation går igenom olika faser där det går upp och ner.

De ”lyckliga” äktenskapen

Foto: AP
Gifta sig eller inte gifta sig? Två inställda bröllop blev för mycket för kärleken. Hela tiden har det skvallrats om förhållandet mellan Jennifer Lopez och Ben Affleck skulle hålla eller inte.
Foto: gettY IMAGES
David Beckhams personliga assistent Rebecca Loos gick ut och berättade om deras förhållande. Precis efteråt sågs David och Victoria Beckham omslingrade på en fest, som om inget hade hänt.
Foto: ap
Angelina Jolie lämnade in skilsmässoansökan från Billy Bob Thornton bara en dag efter att US Weekly publicerat en intervju med Jolie där hon sa att de försökte reda ut problemen.

Danmarks kronprins Frederik och Mary Donaldson vaknar nu upp som äkta makar. Men allt är inte lika kul som bröllopsdagen. Aftonbladet berättar om myterna som kan knäcka ditt äktenskap. Till exempel tron att alla andra har ett fantastiskt sexliv.

Cecilia Gustavsson