Så återvinner ni kärleken!

Gift, skild och nyförälskad - Patrik Isaksson och Sofia Rågenklint visar att det går

1 av 2 | Foto: HASSE ERIKSSON
LYCKAN KOM , lyckan gick - och kom igen. 2,5 år efter att Patrik Isaksson och Sofia Rågenklint gift sig gick de skilda vägar. I dag är de ett par igen.
RELATIONER

En skilsmässa behöver inte betyda slutet på en kärleksrelation. Det kan lika bra vara en nystart på något ännu bättre - med samma partner.

Gifta, skilda, separerade och nyförälskade - igen. Jo, det förekommer oftare än man tror.

Det var många som blev förvånade när artisten Patrik Isaksson och TV4:s Sofia Rågenklint skiljde sig i början på året efter drygt två och ett halvt års äktenskap. Men kort efter det att skilsmässan var ett faktum blev de tillsammans igen.

- När skilsmässohandlingarna damp ner i brevlådan tänkte jag bara "Nej", säger Patrik Isaksson i en intervju med Aftonbladet.

- Jag tror att vi var tvungna att se skilsmässopappren för att fatta att det verkligen var sant. Det var nog då vi insåg att det inte går att leva utan varandra, berättar han.

De är långt ifrån ensamma. Historien är full av on-off-on- par. Skådespelarparet Elizabeth Taylors och Richard Burtons upprivande skilsmässor och ömsinta försoningar var 60- och 70-talens föregångare till nutidens dokusåpor.

- En del behöver den här fasen för att sätta värde på det man har, säger relationsexperten och psykoterapeuten Margareta Nordeman.

- Om inte skilsmässan varit uppslitande utan gått schyst till finns det stora möjligheter att väcka liv i kärleken igen.

Kärleken kan återvända

Har man lärt sig något av relationen och mognat under tiden man varit ifrån varandra kan kärleken gå att återvinna.

- Man träffar andra ute i verkligheten och inser att man inte är ensam om problemen. En relation måste hållas levande och lever man tajt inpå varandra kanske någon i relationen inte får tillräckligt med utrymme, berättar Margareta Nordeman.

När man återförenas är det viktigt att man tillåts vara två individer i ett förhållande och inte tar över varandras liv eller kommer in i gamla invanda mönster.

-Om man förlorar sin egen identitet kan man tappa sig själv. Det är bra att diskutera igenom med varandra vad man har för förväntningar på relationen, berättar hon.

Läs också:

Diskutera

Agneta Elmegård