"Separationen har lärt oss mycket"

Tina Jarl, 41, och Mikael Johansson, 46, med barnen Ronja, 14, My, 13, Max, 11, Anton, 11, Love, 9, och Ida, 7.
RELATIONER

De blev kära, gifte sig, fick barn - och skilde sig.

Vardagen blev för tuff.

Men efter två års separation började Tina Jarl och Mikael Johansson se varand ra med nya ögon.

Solen lyser i den lilla trädgården hos familjen Jarl-Johansson i Perstorp i norra Skåne.

Men det har inte alltid varit solsken som präglat Tinas och Mikaels vardag. De har också lärt sig att en kris kan vara utvecklande för ett förhållande.

Tina och Mikael träffades 1989 och gifte sig tre år senare. Kärleken spirade. Tina födde sex av parets barn inom loppet av sju år och hon hade ett bra jobb på en lokal tidning. Mikael jobbade som lärare. De var mitt uppe livet när Mikael drabbades av en existentiell kris, träffade en annan kvinna och lämnade familjen. Tina slöt sig inom sig själv, tyngd av sorg och svek.

- Jag stängde av mitt inre för att överleva. Jag var fullständigt utmattad. Att ha sex barn är som att driva ett företag, säger Tina.

Simulerade ryggskott

En tid i kaos följde. Lämningar och hämtningar av barnen. Två separata liv började ta vid. Tina började träffa en annan man.

- Det var en fruktansvärd sorg varje gång jag skulle lämna barnen. Jag ville ju egentligen vara med i familjen, berättar Mikael.

Efter knappt två års separation började paret se varandra med nya ögon. En dag hamnade Mikael i Tinas kökssoffa i ett simulerat ryggskottsanfall.

- Vi pratade under den veckan och jag insåg att det är ju med honom jag delat alla de viktigaste stunderna i mitt liv, alla våra barns födelse och allt som hänt med dem, säger Tina.

- Vi har en unik attraktion för varandra både fysiskt och intellektuellt. Jag gillar Tina för att hon lyckas kombinera rollen som duktig mamma med att vara en varm, vacker och sensuell kvinna, säger Mikael.

- Vi har lärt oss mycket av separationen. Jag insåg att det funnits brister hos mig också. Nu värderar vi kärleken annorlunda och vårdar det vi faktiskt har, berättar Tina.

- Ett av de viktigaste råden vi följt är att det inte går att blicka framåt om du inte lägger det gamla åt sidan.

Tinas & Mikaels bästa tips

Agneta Elmegård

ARTIKELN HANDLAR OM