Tack, tjejer - för ett sexigare singelliv

Sista avsnitten av kultserien ”Sex and the city” har sänts

1 av 5 | Foto: viasat
drinkarna. Ingen ovanlig syn: Carrie med en cosmopolitan.
RELATIONER

De sista två avsnitten av ”Sex and the city” har nu visats, och saknaden efter serien kommer att vara stor.

Vi är många som ha bänkat oss framför tv:n varje vecka för att följa Carrie, Samantha, Charlotte och Miranda.

Men vad är det vi kommer att sakna?

Aftonbladet reder ut vad som har gjort serien så populär.

Sexet och männen

Av kultseriens namn förstår vi redan från början att sex är något vi kommer att få se och höra mycket av. Även om vi redan tidigare visste att kvinnor också kan vara ute efter bara sex så har vi aldrig tidigare haft såna tydliga förebilder eller hört någon prata så öppet om det.

Redan i första avsnittet ställer Carrie frågan om kvinnor kan ha sex som män – utan att blanda in några känslor. Och även om de fyra vännerna lyckas olika bra med det så råder ingen brist på försök.

Samantha har förstås inga problem alls att dela säng med olika män varje natt. Även den mest erfarna kan hitta något att inspireras av eller åtminstone känna igen sig i. Hon erkänner att hon gärna provar allting minst en gång och vi får följa henne från sexleksaker och rollspel till trekanter och lesbiska förhållanden. Hon våndas över män som är både för stora och för små, för unga och för gamla.

Miranda och Carrie njuter både av tillfälliga sängvärmare och seriösare förhållanden och även den till synes pryda och ordentliga Charlotte har tillräckligt med bra och dåliga sexerfarenheter för att dela med sig av.

Snacket

Vad hade vi haft för nytta av tjejernas experimenterande i sängkammaren om de inte dessutom var villiga att berätta om det över en drink dagen efter. Mer än en gång har Charlotte fått hysha Samanthas grova och alltför detaljerade berättelser för att de inte ska tappa aptiten allihop. Men oftast är även hon är med i diskussionerna om telefonsex, dildon Mr Rabbit, män som inte får upp den, dåliga kyssare och annat kvinnorna har stött på i dejtingvärlden.

Men samtalen handlar även om annat än sex. När Samantha får bröstcancer är det vännerna hon vänder sig till först för att få prata av sig. När Carrie har fått hjärtat krossat av Mr Big för femtielfte gången tröstar tjejkompisarna och det är även de som försöker stoppa henne när hon vill börja träffa honom igen.

Kläderna

Hur Carrie har råd med alla sina kreationer trots att hennes enda inkomst kommer från kolumnen är en gåta vi aldrig kommer att lösa. Men att hon har blivit något av en trendguru för många kvinnor är något vi inte kommer ifrån. Hennes kreationer, som ofta är en galen blandning av second hand och de exklusivaste designermärkena, har nog fått en och annan att våga ta ut svängarna lite mer.

Framför allt har hon fått oss att bli skotokiga. Numera vet vi alla att man inte kan äga för många par. Och de behöver inte vara praktiska - tvärtom. Högklackat passar vid alla tillfällen!

Drinken framför alla andra

Serien hade inte gått länge förrän Cosmopolitan var trenddrinken framför alla andra. Men det är inte bara i barerna vi tar efter tjejerna.

Carrie förklarar att hon aldrig använder sitt kök, något som vi får ständiga bevis för. Vännerna äter ständigt ute - det är ju där man ses - och söndagsbrunchen får inte missas. Visst är det en livsstil som lockar när man själv står med disk upp till armbågarna.

Singellivet

”Sex and the city”-tjejerna har gett alla 30+ singlar nytt hopp - och ny status. Att vara en 35-årig barnlös singelkvinna är inte längre något tragiskt. Det kan snarare betyda att hon har satsat på karriären, vännerna och sig själv istället.

I serien är det bara Charlotte som verkligen försöker leva det traditionella livet. Sonen Brady var långt ifrån något som Miranda planerade, Samantha ser det postiva med att inte ha någon familj och Carrie har precis bestämt sig för att följa Alexandr trots att det betyder ett liv utan barn.

Vännerna är viktigast

Trots att kärleksbekymmer och män är ett ständigt återkommande tema så är det ändå vänskapen mellan de fyra kvinnorna som består. Vad som än händer finns alltid vännerna där med råd och stöd, en uppläxning eller en rolig kommentar. Och medan männen har kommit och gått under de sex åren är det samma tjejgäng som fortfarande sitter där. Och kanske är det den vänskapen vi kommer att sakna mest.

Citaten att minnas

Lotta Zachrisson