Camilla och Thomas: ”Gör det som ni är bäst på”

1 av 3 | Foto: henrik brunnsgård
OLIKA. Efter 17 år har Camilla och Thomas Jansson hittat en balans för att få allting att fungera i hemmet.
RELATIONER

Thomas är bra på att hålla ordning, men har svårt att släppa kontrollen.

Camilla är mindre ordningsam, men duktig på att laga mat.

- Vi kompletterar varandra perfekt, säger makarna Jansson.

Året är 1987. 18-åriga Camilla Tirri från Stockholm är i London med sin gymnasieklass. På hotellet träffar hon 20-åriga Thomas Jansson från Örbyhus, även han på skolresa. De blir kära och fortsätter hålla kontakten.

Två år senare bestämmer de sig för att flytta ihop i Uppsala. 1993 köper de sitt nuvarande hus i Örbyhus, året efter, på pingstafton, gifter de sig och ytterligare ett år senare föds första barnet, sonen Joakim.

- Vi ville bo där vi skulle bo i framtiden innan vi skaffade barn och så blev det, säger Thomas.

Efter närmare sjutton år tillsammans har paret vant sig vid varandras olikheter - och lärt sig uppskatta dem. Camilla är den småslarviga idealisten som lever efter mottot att "allt fixar sig", Thomas den ordningsamme realisten som oroar sig i förväg för saker. Grälen handlar nästan alltid om en sak: städning.

- Ja, där har vi helt klart olika hög toleranströskel. Men vi har delat upp det så att jag lagar all mat - Thomas avskyr att stå i köket - och han sköter den mesta städningen. Vi är mycket för att man ska göra det man är bäst på, säger Camilla.

Delad barnpassning

När barnen var små var det nästan alltid Camilla som gick upp på nätterna. Hon kan somna om på trettio sekunder medan Thomas ligger vaken i timmar.

- Men när barnen är sjuka försöker vi vara hemma från jobbet varannan gång, säger Thomas.

Båda betonar vikten av att ställa upp på varandras intressen. När Thomas åker på bilträffar följer Camilla och barnen ofta med. Och när Camilla handlar skor är det inte ovanligt att hon har familjen i släptåg.

- På så sätt får vi mer tid tillsammans, säger Camilla.

Har ni haft någon kris i förhållandet?

- Nej. Vi är duktiga på att skilja på problem och problem. De flesta konflikterna bottnar i saker som ligger utanför förhållandet. Påminner man sig om det klarar man mycket, säger Thomas.

Familjen Jansson

Camillas & Thomas bästa tips

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM