”Alla frågar vilken sorts sex jag gillar”

Aftonbladets reporter gav sig ut på nätet som Maria, 16

RELATIONER

Bara några klick bort kan ungdomar sälja sex. Utan att någon märker det.

- Jag tror inte att vuxenvärlden förstår hur himla enkelt det är att hitta kunder på nätet, säger Agneta Borg, enhetschef på socialtjänstens uppsökarenhet. Aftonbladet testade. Och mötte en värld vi inte trodde fanns.

Foto: henrik brunnsgård
ute på nätet. Aftonbladets reporter Sofia Wadensjö Karén surfar på en sida där ungdomar säljer sina kroppar.

En vanlig torsdagseftermiddag går jag in på en av de beryktade sexsajternas chattar. Maria heter jag. Och är 16 år gammal.

Alla vill snacka med mig. De frågar om jag är kåt. Och vilken sorts sex jag gillar.

Jag ger sken av att jag är sugen på det mesta. Men också i stort behov av pengar. Efter en del chattande fram och tillbaka hamnar jag i en bisarr situation. Männen på chatten - och även något par faktiskt - bjuder över varandra för att ha sex med mig. Min yrkesroll hjälper mig att fjärma mig från det som skrivs, men ändå känns det vedervärdigt.

Smutsigt. Otäckt. Och overkligt.

När de är uppe i dryga 2 000 kronor kopplar jag ner.

Mina fem minuter i cybervärldens ständiga jakt på sex och kickar är över. Omtumlad försöker jag samla mig, hitta min normala identitet.

- Vår värld är hårt sexualiserad. När våra ungdomar kliver in på den arenan och ska testa gränser utifrån där vi står i dag - då är det klart att det blir extremt, säger Agneta Borg.

Falsk trygghet

Även om de allra, allra flesta ungdomar aldrig går så långt som till att sälja sex påverkas de helt klart av det som pågår på nätet.

- Eftersom du är anonym på nätet invaggar många sig själva i tron att de har kontroll över tillvaron. Men du kan aldrig styra över det som händer inom dig när du konfronteras med nätsexet, säger Agneta Borg.

På Rädda Barnen har man uppmärksammat en helt ny typ av sexuella tjänster som säljs via nätet. Unga tjejer strippar och onanerar framför sin webkamera. Mottagare av bilderna är någon man nyss har chattat med. Tjejerna tar betalt genom att mannen för över pengar från sitt bankkonto till tjejens kontantkortsmobil. Smidigt, anonymt och inget fysiskt möte.

- Tidigare har det ju visat sig att de ungdomar som säljer sex redan har många problem och ofta själva har varit utsatta för sexuella övergrepp. Men sex via en webkamera kan nog locka även andra typer av ungdomar. Och det är definitivt inte bara ett storstadsfenomen längre, säger Lisen Lindström, socialsekreterare på Prostitutionscentrum.

I framtiden tror Lisen Lindström att hon kommer att möta prostituerade som har kommit in i branschen via nätsexet.

- Ungdomarna inbillar sig kanske att det är anonymt och då spelar det ingen roll. Men de går inte fria från skadeverkningar. Har man sålt något som har med kroppen att göra så kommer det i kapp en - förr eller senare.

Så kan du kontrollera surfandet

Sofia Wadensjö Karén ([email protected])