Sa ”hora” – dömdes för ofredande

Trakasserades av klass- kamraterna under ett år

RELATIONER

Klasskamraterna kallade Nicole Karlsson, 14, och Helena Rödén, 15, för horor.

Idag kom domen – 20 timmars ungdomstjänst. Dessutom ska pojkarna även betala skadestånd på 5000 kronor vardera till flickorna.

Foto: jan luthman/FOTOfektum
Helena Rödén och Nicole Karlsson anmälde sina klasskamrater i Brunflo efter en längre tid av trakasseringar. I dag dömdes pojkarna för ofredande.

Igår inleddes rättegången i Östersunds tingsrätt mot de två killar, 15 och 16 år som enligt åtalet i nästan ett år trakasserat Helena Rödén och Nicole Karlsson genom att i skolkorridoren, matsalen och ute på samhället skrika hora, slyna och slampa efter dem.

Omrubricera brottet

- Jag har jättemycket frånvaro, nästan varje dag ligger jag kvar i sängen för att slippa gå upp, berättar Helena Rödén för Aftonbladet.

Efter att under gårdagen ha hört alla parter valde åklagare Stig Andersson att omrubricera brottet från förtal till ofredande, som är en allvarligare grad.

- Det här har pågått under en längre tid och mycket intensivt, säger han.

Fick motsvarande ett års fängelse

De båda pojkarna stod även åtalade för stöld och misshandel i andra fall och fälldes för ofredande.

De dömdes till 20 timmars ungdomstjänst, det motsvarar ett års fängelse. Dessutom ska pojkarna även betala skadestånd på 5000 kronor vardera till flickorna, rapporterar TT.

Kommer troligen inte att överklaga

– Min klient har genom hela förundersökningen nekat till att han skulle ha sagt de här orden till flickorna. Han anser att han är oskyldigt dömd, säger 15-åringens advokat Tom Pripp till TT.

Eftersom domen gällde em rad andra brott tror Pripp inte att pojkarna kommer att överklaga domen.

Jonas Vesterdahl, Malin Nord, TT