Klarar kärleken bröllopsfebern?

Så undviker ni grälfällorna på vägen till altaret

RELATIONER

Bruden halkade i altargången. Det regnade. Prästen stal showen i kyrkan. Middagstalen handlade bara om gamla ex.

Nej, nej, nej. Så får det INTE bli.

Vi har tipsen på hur du undviker fällorna, tar dig ur svårigheterna och gör bröllopet till ditt livs fest.

Foto: Björn Elgstrand
Hanna Bastin är bröllopskoordinator.

I dag vigs ett stort antal brudpar runt om i landet. Lyckan är fullkomlig och brudparet det vackraste som skådats.

Men för många har vägen till altaret kantats av stress, bråk och gräl. Hanna Bastin, bröllopskoordinator, har sett det mesta när brudpar ska planera för den stora dagen.

– Det är ett väldigt småhackande på varandra hela tiden. Och om den ena till exempel går iväg ett par minuter kan den andra säga till mig, ”du det där med den gröna duken, det struntar vi i”.

Många besvikna

I Aftonbladets enkät svarade gifta par hur deras viktigaste dag varit. Bland annat var nästan var femte brud missnöjd med mottagandet på kyrkbacken. Det jublades inte, det kastades för mycket ris eller så tog bestmannen/tärnan för stor plats. Nästan var tredje brudgum tyckte att talen var pinsamma – det pratades om gamla ex och gamla fyllor och dråpliga barndomshistorier dammades av.

Vilka är de vanligaste misstagen som brudparet gör?

– Att man bjuder för många. Nu för tiden är paren äldre när de gifter sig, de har mer pengar och vill bräcka varandra. Kompisar från lågstadiet som man inte sett sen dess ska man inte bjuda, säger Hanna Bastin.

Det som absolut inte får gå fel är vädret. Solen måste skina.

– Varför tror du vi har direktkontakt med SMHI en gång i halvtimmen ungefär? Vi köper in deras tjänster så vi kan agera direkt om det spås moln på himlen. Då får vi plocka fram våra rosa och vita paraplyer, säger Hanna Bastin.

Vill backa ur

Aftonbladets enkät visar att humöret åkte bergochdalbana när bröllopet nalkades. Ett par hundra brudar skällde ut både de blivande svärföräldrarna och den blivande mannen. Flera tog till det tunga artilleriet och skrek att de ångrat sig och ville göra slut.

Hanna Bastin är inte förvånad:

– Sista veckan ringer de och säger ”nu skiter jag i det här”.

5 tips för ett lyckat bröllop

5 tips för bröllopsnatten

Anna Tibblin Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM