Nya pillret tar bort besvären

Gunnel botades från klimakterie- problemen

1 av 3 | Foto: Gustav Mårtensson
Slipper vallningarna Gunnel Palm, 48, mådde dåligt av östrogen och provade kosttillskottet Femal. Det har lindrat hennes besvär.
RELATIONER

Ett kosttillskott mot pms har visat god

effekt även mot klimakteriebesvär.

65 procent av kvinnorna fick färre värmevallningar.

- Egenskaperna är väldigt lovande, säger Ingemar Joelsson,

professor emeritus i gynekologi vid Umeå universitet.

Det svenska naturmedlet Femal balans togs ursprungligen fram mot premenstruella spänningar, pms, men en nordisk studie visar att det även har positiv effekt på de vanligaste klimakteriebesvären - värmevallningar och svettningar.

I en studie vid Köpenhamns universitetssjukhus deltog 64 kvinnor med en medelålder av drygt 51 år.

- Det är värt att prova om man är rädd för östrogen. Femal kräver dessutom inget gestagentilllägg, säger Ingemar Joelsson.

Förbud infördes

För ett halvår sedan införde flera länder restriktioner mot långvarig hormonbehandling mot klimakteriebesvär. Detta sedan två stora undersökningar, i USA och Storbritannien, visat att risken för bröstcancer ökar.

- Man ska komma ihåg att larmet gäller daglig kombinationsbehandling med både östrogen och gestagen. Men det finns en enorm rädsla för bröstcancer bland kvinnorna.

Enligt Joelsson har förskrivningen av östrogen och gestagen minskat till cirka 60 procent efter larmen. De enda två östrogenfria alternativen är i dag det registrerade naturläkemedlet Remifemin eller kosttillskottet Femal balans som innehåller ett allergitestat pollenpistillextrakt och E-vitamin.

I studien med Femal fick kvinnorna två tabletter om dagen under tre månader. Efter två månader uppgav 65 procent av kvinnorna att de mådde bättre och hade färre värmevallningar.

Stora förbättringar

Bland den grupp kvinnor som fortsatte med tillskottet i ytterligare tre månader upplevde 80 procent förbättringar. Vallningarna minskade med 75 procent och byte av underkläder och sängkläder på grund av svettningar minskade med 90 procent.

- Detta är den tredje kliniska studien av Femal på klimakteriebesvär och många patientrapporter har pekat åt det hållet,

säger professor emeritus Ingemar Joelsson.

Gunnel Palm, 48, från Stockholm började känna av klimakteriebesvär i samband med att hon tog bort sin livmoder sommaren 2000.

- Jag upplevde en obalans i både kropp och psyke, följt av värmevallningar.

Med Femal tycker hon att klimakteriebesvären helt försvunnit.

- Det är självklart värt att testa även om allt inte fungerar på alla.

Detta händer i klimakteriet

Britt Peruzzi