- Hur hjälper jag den som inte själv vill?

Kia Melin, från EVA-kliniken chattar om medberoende

RELATIONER

Lena säger: Vad kan man göra för att få en person att förstå att han är saknad och är älskad och värd något.Han vill byta miljö och flytta hit där jag bor, och ändra sin livsstil för sin dotter. Varför inte bara göra detta.Alla inklusive soc. stödjer honom. Han har ett narkotikamissbruk

   Kia Melin säger: Visa att man tycker om personen men inte vissa beteenden som den har. Visa båda saker samtidigt. Berätta vad du ser, att du inte gillar när vissa beteenden skadar personen i fråga.

anna säger: Hur hjälper jag någon med alkoholproblem som inte vill? Som tycker att han själv inte har några problem? Det gör ont att bara se på när någon man tycker om tynar bort.

   Kia Melin säger: På sätt och vis kan man inte hjälpa någon som inte vill. Det är personen själv som måste ta ansvar för sitt problem. Men det man kan göra är att prata med den här personen när den är nykter. Tala om sin egen oro, vad manhar sett, om man har sett situationer där personen har druckit för mycket och där det har hänt saker. Säg att du är orolig och att det som sker inte är bra för personen. Men sedan är det den andres ansvar att göra något. Personen kan bli arg och då händer kanske inte så mycket men det kan också bli en vändpunkt.

katta säger: hej, har varit medberoende i 10 år. Min man lever nu drogfritt, men jag har svårt att ta mig ur den misstänksamhet jag levt med så länge. Jag snokar, anklagar, misstänker utan någon grund och detta är ett problem. hur jobbar man bort det???

   Kia Melin säger: Det finns ju olika gruppverksamhet för anhöriga och medberoenden där man kan prata om sånt och lära sig hantera det på ett annat sätt. Det brukar finnas inom både landstinget och AA.

Sanna säger: Hej! Jag är uppvuxen med beroende föräldrar, så jag är ett så kallat vuxet barn. Har även sista tiden läst mycket om social fobi och agora fobi, vilket jag nu tror att jag har. Pga den fobin har jag svårt att ringa och skaffa hjälp. Men, frågan är om min fobi kan ha något med saken att mina föräldrar är beroende att göra? Vet att man får speciella "personlighets-mönster" av att leva med dem, kan social fobi vara ett sånt?

   Kia Melin säger: Social fobi kan ses som en psykisik sjukdom som börjar med att man är blyg i skolan. den sjudome kan man få oavsett om man har beroende föräldrar, men det är inte omöjligt att det har ett samband. Om man lever med en stor hemlighet så kan det leda till att man drar sig undan och att det blir ett självgående problem, ett mönster. Men det finns bra hjälp att få mot dessa fobier. Både mediciner och psykoterapi, framför allt kognitiv sådan är verksam.

marcus L säger: är det sant att Eva kliniken betraktar alkoholism som botligt, och att alkoholisten kan lära sig att dricka socialt? Har du tips på hur det kan gå till? tack på förhand/M

   Kia Melin säger: Nej det tycker jag inte stämmer. har man utvecklat ett beroden så har man fått förändringar i hjärnan som är bestående. Men har man varit nykter en längre period så kan saker ha ändrats. Men risken finns ändå kvar. Vi har inte som målsättning att man ska kunna börja dricka måttligt igen.

Lilja säger: Jag har funderat att göra en brytning med en släkting pga tablettmissbruk, jag orkar inte se förfallet och jag vet att jag är maktlös sålänge personen ifråga inte inser att hon är sjuk..men hur ska jag göra för att inte *rycka undan mattan*, hon förutsätter att jag ska orka men trots att jag sagt att det är nog så fortsätter hon att ringa..hur gör man en *bra* brytning utan att förgås av dåligt samvete för att man inte orkar hjälpa?

   Kia Melin säger: Det du kan göra är att försöka prata med personen när den är tillgänglig, inte alltför påverkad. Säg att det tar för mycket av din energi att ställa upp på det här sättet. Säg vilken kontakt du vill ha, eller ingen kontakt. Berätta ur ditt eget perspektiv. Sedan måste du försöka stå för det. Du måste försöka stå ut. Även om det är tufft ibland. Det är inte bra för dig att all din energi går åt och det är kanske inte heller bra för den andra personen.

trixie säger: Vad ska jag göra för att få min syster att förstå att hon behöver söka hjälp för sig själv och framförallt sina barn? Hon lever med en svår alkoholist och vägrar inse problemet. trots att han tex har sparkat dottern katt framför henne osv.

   Kia Melin säger: Det låter allvarligt. jag tänker genast på hur barnen har det. Det kanske kan vara en ingångspunkt för att prata med henne. Hur klarar hon att ta hand om familj när hon lever med en alkoholist som dessutom verkar kunna bli våldsam. Många kvinnor kan reagera om man pratar om barnen. Det är ändå det viktigaste att de har det bra. Om du som utomstående ser att barn far illa så har man alltid den möjligheten att kontakta socialtjänsten och tala om vad man har sett. De har skyldighet att ställa upp för alla barn som far illa.

mamma dricker säger: är det normalt med en mamma som dricker varje dag på semestern med kommentaren "jamen d e ju sommar o ledigt!" hon vet själv inte sina begränsningar o erkänner aldrig att hon e full...vad gör man? e d farligt?

   Kia Melin säger: Det låter inte riktigt normalt med den kombinationen, att man både dricker dagligen och inte vet begränsningarna. Du kan försöka prata med mamma när hon är nykter. Säg att du hon har varit full varje dag på semestern och att du har frågat andra och att de sagt att det inte är bra. Att hon borde söka hjälp. Och det finns mycket hjälp att få, både privat och landstinget. Är du liten så kanske det finns någon annan vuxen i er närhet du kan prata med, pappan eller någon annan.

ellie säger: Jag växte upp med föräldrar som drack,detta har påverkat mej mycket eftersom att jag höll skenet uppe och skulle vara glad hela tiden.Det följer med mej även nu.. Fick även ta väldigt mycket ansvar tidigt. Nu så har det blivit så att jag inte kan dricka alls, jag mår bara illa. Kan det ha med min uppväxt att göra?Rädsla att bli likadan?

   Kia Melin säger: Ja, det kan det säkert ha. Det finns ju en del beskrivet om det här om familjemönster när föräldrar dricker och hur det påverkar barnen. En sak är att man får ta mycket ansvar och får inte vara barn, att man vill ha mycket egen kontroll. Svårt att lita på andra.

   Kia Melin säger: Det får bli sista frågan. Tack för alla - långa och viktiga - frågor. Det känns som om det här är ett väldigt angeläget ämne.

Läs också: