- Stoppa tjejsnuset!

Alexandra Charles, Lill Lindfors och Solveig Ternström går till attack mot tobaksindustrin

RELATIONER

- Stoppa det tjejanpassade snuset. Dra lärdom av läxan med lightcigaretterna. Utbilda vårdpersonal inom rökavvänjning.

Det kräver Alexandra Charles, Lill Lindfors och Solveig Ternström på Dagens Nyheters Debattsida idag.

Foto: micke SÖRENSEN
Solveig Ternström och Alexandra Charles är kärntruppsmedlemmar i 1,6 miljonerklubben, en grupp för kvinnor över 50.

Tobaksindustrin är ständigt på jakt efter nya kunder och nu senast är det kvinnorna de riktar sig mot. När män slutar röka är det vanligt att de tar snuset till hjälp, men de flesta kvinnor har inte känt sig lockade av det. Nu lanserar tobaksindustrin det nya tjejsnuset under paroller som ”små prillor för små munnar” och med olika smaker som mint och eukalyptus.

Alexandra Charles, Lill Lindfors och Solveig Ternström, kärntruppsmedlemmar i 1,6 miljonerklubben, skriver på DN Debatt att ”Vi måste inse att vi utgör en mycket viktig målgrupp för snustillverkarna. Nu är det oss kvinnor som tillverkarna vill göra till villiga och beroende konsumenter.” ”Men vi vill inte vara beroende”, fortsätter de. ”Vi vill inte ersätta cigaretter med en annan tobaksprodukt.”

Fara för foster

De nämner hur nikotinet i sig har allvarliga effekter på hjärtat och blodkärlen och att forskarna har påvisat en ökad risk för för tidig födsel hos barn till snusande mammor.

De drar paralleller till lightcigaretterna som när de kom också riktade sig mot kvinnor. De lanserades som mindre farliga, men i efterhand visade de sig ge precis samma skador som vanliga cigaretter. Skribenterna tycker att vi ska dra lärdom av den läxan och inte begå samma misstag igen.

Istället kräver de att samhället ska ta sitt ansvar och se till att det finns välutbildad personal som arbetar med rökavvänjning. De föreslår att de som försöker sluta röka kanske kan erbjudas nikotinläkemedel under en tid, men att snus i alla fall inte behövs för att sluta röka.

”Vi riktar oss till rökare”

Mikael Arnebert, presschef på Swedish Match, förstår inte kvinnornas attack. Till att börja med vill han göra klart att det nya snuset inte riktar sig till kvinnor.

- Även om vi inte tycker att det är fel att komma med kvinnoprodukter så är det är i första hand rökare vi riktar oss till. De här produkterna är framtagna efter fokusgrupper med rökare, säger han.

Arnebert påpekar att det finns fler män än kvinnor även bland användarna av de små, smaksatta prillorna. Men andelen kvinnor är större än bland de andra snusarna.

- 7 av 10 kvinnor som snusar idag har varit rökare. Jag undrar om de som skrivit debattartikeln tycker att det är något dåligt att de har blivit av med cigaretterna. Ingen av de sjukdomar, som cancer och hjärtinfarkt, som sammankopplas med rökning får man av att snusa, säger han.

Vad säger du om deras påstående att snus kan vara skadligt för foster?

- Kvinnor som är gravida ska inte använda några nikotinpreparat. Det rekommenderar vi starkt. Snus är ingen hälsokost.

Fakta: Snus

Lotta Zachrisson