Ny studie: Unga singlar mår dåligt

...men tycker barn är viktigare än äktenskap, enligt relationsexperten Eva Rusz Malmberg

RELATIONER

Singel = fri och lycklig?

Inte enligt en ny, brittiskt undersökning.

Där kommer forskarna fram till att singlar ofta är deprimerade, känner stress och oro.

Olyckliga? För singlarna i tv-serien Sex & the City ter sig livet vara omväxlande och spännande. Men enligt studien är många ensamstående deprimerade.

Studien visar att många i 20- och 30-årsåldern känner sig som supersingeln i kultfilmen med samma namn, ”Bridget Jones”. De är deprimerade och längtar efter en strukturerad och trygg tillvaro. Ett problem är stressen och pressen att hela tiden behöva fundera över vilken person som är rätt att satsa på, antingen för en kväll eller för ett långvarigt förhållande.

”Bottnar i osäkerhet”

Relationsexperten Eva Rusz Malmberg, som forskat i singelskap, menar att detta är ett vanligt problem.

– Många känner maktlöshet och hjälplöshet – ren depression – på grund av att de sitter fast i en situation de inte kan ta sig ur. Kanske bottnar detta i en osäkerhet kring sig själv, att man gått på pumpen och valt fel karl eller kvinna.

Detta gäller dock inte alla singlar, poängterar Eva Rusz Malmberg.

– Det finns singlar som valt att leva ensamma och detta gäller inte dem, säger Eva Rusz Malmberg.

Vill skaffa barn

Slutsatsen är dragen från en undersökning, gjord vid Exeter University, där forskare intervjuade kärlekspar som bestämt sig för att gifta sig. Paren fick frågor både om hur det varit att leva som singel och vad de hade för syn på äktenskapet i dag. I studien framgick att de främsta skälen till giftermål är slippa otryggheten som singellivet innebär.

Men det tror inte Eva Rusz Malmberg gäller bland svenska unga. I Sverige gifter vi oss av kärlek och för att vi vill skaffa barn, menar hon.

Romantisk grundsyn

– Äktenskapet är inte längre en ekonomisk räddningsplanka. Många kvinnor i 30-årsåldern är välutbildade och har själva höga löner.

Svenskar har en romantisk grundsyn på äktenskapet.

– Vi tror inte på prinsen på en vit häst, men giftermål anses vara ett av de mål i livet man ska ha. Det är en form för samlevnad. Men för singlar är det ofta viktigare att få barn än att gifta sig, säger Eva Rusz Malmberg.

Hanna Blanksvärd