Studie: 1 av 4 kvinnor kan ha drogats på krogen

Jessicas drink spetsades: ”Jag blev våldtagen av tre män”

RELATIONER

I en brittisk enkät uppger en av fyra kvinnor att de blivit drogade på krogen.

Män spetsar tjejers drinkar med lugnande medel för att lättare kunna begå våldtäkt.

Även homosexuella män drabbas av övergreppet, så kallad ”drink spiking”. När offret tittar bort släpper gärningsmannen ett bedövande medel i hans eller hennes dricksglas. Men oftast är den drabbade en kvinna.

Tusentals utsatta

Tidningen The Guardian har tillsammans med Channel 4 tillfrågat kvinnor om de upplevt sig ha blivit drogade på någon bar eller nattklubb. Så många som en av fyra tror att de fallit offer och undersökningen tyder på att tusentals kvinnor någon gång blivit utsatta. Varje vecka riskerar 30 kvinnor att bli våldtagna till följd av så kallad ”drink spiking”, skriver The Guardian.

Efter övergreppet saknas ofta bevis eftersom drogen bara finns kvar i kroppen i tolv timmar. Under den tiden hinner gärningsmannen droga kvinnan till medvetslöshet och våldta henne. Efteråt minns offret nästan ingenting av händelsen.

Förlorade kontrollen

Jessica du-Cille är en av många som blivit drogad på krogen. Hon utsattes sedan för gruppvåldtäkt. Det började med att en man bjöd henne på ett glas champagne.

– Jag minns att jag fick påfyllning en gång, men av det glaset drack jag knappt. Jag dansade och plötsligt blev allt ett töcken, berättar hon.

Mannen körde henne till ett hotell där hon blev våldtagen av upp till tre män. Flera andra män iakttog övergreppet. Så snart hon förmådde att skrika ”nej” slutade männen.

”Hade gjort detta förr”

Dagen efter våldtäkten blev hon uppringd av mannen som raggat upp henne, samt av en av de andra gärningsmännen.

– Jag fick intrycket av att detta inte var första gången de gjorde något sånt här.

Jessica du-Cille anmälde männen som nu är misstänkta för att ha våldtagit henne.

Klassöverskridande gärning

The Guardian skriver att denna typ av våldtäkt begås av män i alla samhällsklasser. Bland gärningsmännen återfinns såväl arbetare som kända våldsförbrytare och högavlönade tjänstemän.

– Jag blev våldtagen i min egen lägenhet

Aftonbladets läsare berättar om hur de blivit drogade på krogen.

Hanna Blanksvärd