- Är även små doser farliga?

Dopingjouren svarar på läsarnas frågor om efedrin och kvinnodopning

RELATIONER

Malin säger: Vet ni varför det ökar så mycket nu?

   Dopingjouren säger: Det beror på att de ideal vi har och de förebilder vi har. Allt handlar mycket om utseende idag och det tror vi är en viktig anledning till att det är på det här viset. Och att man tror att det inte är farligt. Och att det lanseras som fettbrännare av förslagna kosttillskottsförsäljare.

cissi säger: jag undrar om lite tillskott av efedrin verkligen är farligt? Kan inte det vara en bra kick om man känner sig hängig?

   Dopingjouren säger: Vi tror att det är en risk man tar. Det finns andra sätt att bi piggare på. Att äta ordentlig kost och sova på regelbundna tider.

Marre säger: Är det vanligare att tjejer använder efedrin och liknande än t.ex. anabola?

   Dopingjouren säger: Ja, det är det. Efedrin är en typisk tjejdrog ochd et beror på att anabola och androgena stereoider ger kvinnor så svåra biverkningar som inte går tillbaka och därför väljer tjejer de här preparataen istället. De får basröst, skäggväxt och menstrationen försvinner av de andra. Sedan vill inte tjejer bygga så mycekt muskler. De vill bli smalare.

Kajsa säger: hejsan. vad är det för negativt med efedrin? Det finns väl naturligt i kroppen? är det höga doser som är farliga?

   Dopingjouren säger: Efedrin finns inte normalt i kroppen. Det finns liknande ämnen, exempelvis stresshormonere. Det liknar adrenalin lite grann. Men det finns faror. När man tar såna här preparat så sätts kroppen i ett stresstillstånd och man får bland annat hjärtklappning. Vilket kan vara skadligt för kroppen.

johan säger: Är inte biverkningarna från efedrinet lite överdrivet??

   Dopingjouren säger: Nej, det tycker jag inte. Vi ser med tillfredställelse att Läkemedelsverket inom kort kommer att läkemedelsklassa alla former av efedrin.

Joker säger: Hej!

Under förutsättning att Efedrin eller Ephedrapreparat doseras "rätt". Dvs, inte överkonsumeras, är det då skadligt om man i övrigt inte är sjuk eller har några allergier???

   Dopingjouren säger: Det finns inget rätt sätt. Det har att göra med ens anlag och det vet man inte innan. En liten dos kan också göra skada. I och med att det är läkemedel så ska det bara användas av de som fått de föreskrivet av en läkare.

Silversex säger: Hej, jag har en fråga gällande Efedrin. Man hör så mycket om vad som händer om man överdoserar men vilken mängd börjar denna överdosering. Runt 150 mg eller högre?

   Dopingjouren säger: Om man inte har fått det ordinerat av en läkare så ska man inte använda det över huvud taget. Vi kna inte gå ut och säga, eller ha en åsikt om, när det räknas som överdosering, för allt bruk är överdosering.

katta säger: hej! pluggade ett år i usa å åt då xenadrin (som innehåller efedrin)som jag köpte på supermarketen. Har aldrig mått så bra, men förstår att det tär på kroppen..Frågan är doch hur mycket? Är det verkligen farligt att äta efedrin i så små doser för en vuxen fullt frist person? Hälsningar Katta

   Dopingjouren säger: I USA har de ett annat regelverk, därför går det att gå in och köpa ganska stora doser rakt över disk. Det kommer nog att bli förbjudet i USA också. Här syns ju beroendet ganska tydligt. Du mår bra av medlet. När du slutar så finns risken att du känner dig håglös och trött och bara vill äta och sova och inte träna. Det är beroendet i ett nötskal. Det skulle avra intressant för att oss att vet aom du har slutat och hur du i såfall mådde.

anna säger: Säljs dessa preparat i vanliga hälsokostbutiker?

   Dopingjouren säger: Trots att det är förbjudet att sälja dessa preparat i Sverige så förekommer det. I bästa fall så känner de inte till reglerna. Men vi tror att de oftast struntar i det. Vi rekommenderar att du tittar på Livsmedelsverkets hemsida,( vi har en länk från vår sida). Där står alla alternativa namn som efedrin kan heta i butikerna.

Linda säger: Vad kan man göra om man misstänker att ens kompis tar efedrin? Är det farligt om hon bara ahr tagit det ett par gånger? Kan jag ringa någon eller kan hon få hjälp någonstans?

   Dopingjouren säger: Ring till oss. Vi kan ge råd om bemötande. 020-546987. Webbadressen är: www.dopingjouren.se. Våra råd är: Träna rätt och ät mat. Det ska vara roligt att träna och man ska må bra. Det är det som ska vara syftet.

ARTIKELN HANDLAR OM