Fler kvinnor dopar sig på gymmet

De livsfarliga efedrin- preparaten ska ge ”Madonna- kropp”

RELATIONER

Allt fler kvinnor dopar sig på Stockholms gym.

Missbruket av efedrin ökar explosionsartat bland unga kvinnor, skriver Svenska Dagbladet.

Efedrin används för att gå ned i vikt och orka träna mer.

Hittills har efedrin använts som förbjudet bantningsmedel, nu håller det på att utvecklas till kvinnornas variant av anabola steroider. Dopingjouren har fått en markant ökning av förfrågningar om tjejer på gym som använder efedrin.

– Framför allt är det oroliga pojkvänner och familjemedlemmar som hör av sig och vill veta hur farligt det är med pillren och om man kan göra något för att påverka kvinnorna, säger Catarina Bäckström-Rams på Dopingjouren i Huddinge till SvD.

Madonna-kropp

En bakomliggande orsak till ökningen kan vara det rådande utseendeidealet. Det räcker inte med att bara vara smal utan musklerna ska synas på den vältränade kroppen. Trenden startades av Madonna. Preparaten som innehåller det förbjudna ämnet efedrin kan göra en smal samtidigt som man får mer muskler genom att orka träna mer.

Men enligt dopningsjouren kan preparatet vara dödligt i större doser.

– De kan vara beroendeframkallande, ger svåra biverkningar som hjärtklappning och höjt blodtryck och är till och med dödliga i större doser. Speciellt allvarligt är det när flickorna blandar efedrin med höga doser koffein och ibland också blodförtunnande aspirin, säger Catarina Bäckström-Rams.

Polisbeslag ökar

Utbudet av billiga ededrinpiller på internet har ökat i samband med att efterfrågan blivit större. Dopingjouren tror att efedrinpreparaten dels köps av flickorna själva på internet, dels sprids via organiserad försäljning i gymkretsar.

Även polisens beslag av efedrinpreparat har ökat ordenligt. Förra året beslagtogs 10 000 tabletter - en fördubbling mot året före.

Så ser du om en anhörig använder efedrin

Det här händer i kroppen

Tove Wennergren