”Jag har aldrig mått så bra”

Kvinnorna om sina erfarenheter av dopningen

RELATIONER

Viktras, överpigghet och supereffektivitet.

Det livsfarliga efedrinets effekter lockar mängder av kvinnor.

– Jag gick ner 20 kilo och mådde jättebra ända tills jag skulle sluta och fick en depression säger Annica Hellstrand, 29.

På måndags- eftermiddagen hade över 4000 kvinnor svarat på aftonbladet.ses fråga om de hade kommit i kontakt med efedrin.

Nästan en tredjedel av dem uppgav att de någon gång hade kommit i kontakt med preparatet.

Annica Hellstrand, 29, som bor i Åkarp utanför Malmö, fick tipset om medlet av sin man.

– Det fungerade jättebra på mig. Jag tränade sex dagar i veckan under fem månader och på den tiden gick jag ner 20 kilo. Det var underbart och jag mådde aldrig dåligt av något, säger hon.

Fick en depression

20 kilo lättare beslutade sig Annica för att sluta med pillren. Hon var nöjd över sin nya vikt och ville klara sig utan medlet.

– Jag fick en depression, kände mig helt matt och orkeslös. I fem månader hade liksom världen kretsat kring mig och så var det plötsligt bara slut. Det var jättejobbigt eftersom jag hade både man och barn hemma, säger hon.

I dag, tre år senare, har Annica gått upp de 20 kilona igen. För fyra veckor sedan återupptog hon sin träning – den här gången utan efedrinet som hjälp.

– Jag ville inte prova det igen. Jag har hört så mycket negativt, och det var så jobbigt att sluta, säger hon.

Kände sig beroende

En annan kvinna skriver i ett mejl till aftonbladet.se att hon fick ”konstiga euforiska känslor” av att äta pillren.

Hon bytte därför ut preparatet mot ett annat som inte innehöll efedrin.

– Jag vet ärligt talat inte om det bränner lika mycket fett, men jag äter det för att orka med arbetsdagen, skriver hon.

Kvinnan upplever sig inte vara beroende av de nya pillern.

– Däremot kände jag att efedrinpreparatet jag tog först var mycket ”tilldragande” redan från början. Det kanske var därför som jag slutade så fort.

Som lyckopiller

En tredje kvinna skriver att hon upplevde preparatet som lyckopiller. Hon blev pigg, supereffektiv, kreativ och kunde plötsligt träna betydligt hårdare än tidigare.

– Jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv. Jag önskar att jag kunde fortsätta att ta mina lyckopiller med gott samvete, men lyckligtvis prioriterar jag min hälsa på lång sikt. Därför har jag återgått till mitt slöare och betydligt tröttare jag.

”Kan vara skadligt”

Skälet till att användningen av efedrin har skjutit i höjden på senare tid tror Dopingjouren beror på de ideal som finns i samhället som styr hur kvinnor ser på sina kroppar.

Trenden är, menar de, speciellt allvarlig eftersom efedrinet är beroendeframkallande.

– När du slutar så finns risken att du känner dig håglös och trött och bara vill äta och sova och inte träna. Det är beroendet i ett nötskal, säger de i ett chatt med läsarna.

Dopingjouren ser därför positivt på att Läkemedelsverket inom kort kommer att klassa preparatet som ett läkemedel.

– Om man inte har fått det ordinerat av en läkare så ska man inte använda det över huvud taget. När man tar såna här preparat så sätts kroppen i ett stresstillstånd och man får bland annat hjärtklappning. Vilket kan vara skadligt för kroppen.

Anna-Maria Carnhede