Porrstjärnan som satte dit sexindustrin

Traci Lords fastnade i porrträsket som 16-åring - nu kommer boken om hennes liv

1 av 3 | Foto: JAMES WHITE
Traci gjorde det nästan omöjliga - hon tog sig ur porrindustrin och erövrade Hollywood.
RELATIONER

På 80-talet var Traci Lords porrindustrins hetaste namn - tills FBI en dag gjorde ett tillslag och avslöjade att hon var under 18 år.

För första gången bryter den i dag 35-åriga Lords tystnaden om livet som barnporrskådis.

Traci Lords har fans i alla läger. För filmfantasterna är hon vampiga Wanda Woodward i kultrullen "Cry baby" där hon spelade mot Johnny Depp. Hon är Raquel i skräckisen "Blade" där hon spelade mot Wesley Snipes. Tv-tittaren känner igen henne från succéserier som "Melrose Place", "Profiler" och "First wave". Rockfansen känner igen henne som Gun"Roses-gitarristen Slashs före detta flickvän.

Men Traci Lords har ett bagage. Hon är tjejen som debuterade som porrstjärna när hon bara var 16 år och som - mot alla odds _- lyckades erövra Hollywood och göra karriär som "vanlig" skådis.

Nu kommer boken om hennes liv. I "Nattens barn" (Prisma) berättar hon öppet hur det kändes när hela hennes skola fick veta om hennes hemliga liv.

Utåt var hon en vanlig tjej i high school. Som de flesta andra ungar lyssnade hon på Ozzy Osbourne, Thompson Twins och Blondie, och rökte hasch. Men en lunch kastede ett gäng skolkompisar fram en billig porrblaska framför hennes ögon. Hon såg sig själv på omslaget.

Hennes hemlighet var avslöjad: att hon på uppmaning av sin styvfar, ställt upp på porrbilder.

"Åh, hjälp, alla i skolan vet att jag poserar naken för utvikningsbilder. Någon kan berätta det för mina syskon"och min mamma. Jag kan inte gå hem. Jag kan inte gå tillbaka till skolan."

Hon sprang ut från matsalen. Och kom aldrig tillbaka.

Porrkarriären omfattade alltifrån utvik i Pent-house till sexorgier och japanska smisksexfilmer.

Ingen visste att hon var ett barn. En av hennes styvpappor hade haft "vänligheten" att ordna falska id-handlingar (han ställde senare upp som chaufför till de olika fotosessionerna).

Äktheten i legitimationen var det ingen som kontrollerade. Kanske för att agenterna var alltför förtjusta i flickan med "barnhullet kvar på kroppen", som Traci Lords uttrycker det.

Dessutom var hon lätt att manipulera. Uppväxten i den smutsiga stålverksstaden Steubenville i Ohio hade grävt ett stort tomrum i själen. Efter en uppslitande skilsmässa från pappan flyttade mamman runt med sina fyra barn, introducerade dem till nya reservpappor och blev allt mer frånvarande.

Tidigt blev också Traci Lords syn på kroppen och sexualiteten förvrängd.

I sin bok berättar hon om sin pappas reaktion när hon och hennes syster Lorraine kom i puberteten:

"Vi var tio och nio år gamla när pappa började prata om att vi "knoppades", och det fick honom att som besatt börja klippa ut sexfrågespalter."

Många av klippen handlade om unga flickor som blivit gravida.

"Pappa kallade de där flickorna för "horor" och "dåliga flickor" som fick vad de förtjänade."

En 16-årig pojke

knäppte upp hennes blus när hon var tio och sa att de två skulle leka smekmånad.

- Du har tiggt om det här, sa han när han la handen över hennes mun och våldtog henne.

Steget in i porrvärlden kom plötsligt. 15 år gammal blev hon gravid. Hon behövde desperat ett extrajobb för att finansiera en abort. Hon fick nobben vart hon än vände sig - tills hon svarade på en annons för baddräktsfotografering .

- Hej, jag heter Tim North, och jag ska göra er till stjärna, sa agenten, en man i tunn mustasch.

Traci Lords berättar om hur papper fylldes i, hur hon fick adressen till platsen där bilderna skulle tas, plus lite kontanter i handen som förskott. Allt som återstod, förklarade mannen, var att ta några foton topless i ett rum strax intill.

"Jag tappade andan i min panik inför tanken på att fotograferas naken", berättar Traci Lords i sin bok, men porragenten propsade:

- Det är så i modevärlden. Om du verkligen menar allvar med modelldrömmarna så måste du vänja dig vid nakenbilder.

Han bjöd på champagne, lät den haschrökande flickan prova kokain, och fick de där bilderna tagna som till slut hamnade i porrblaskan som dök upp i skolan.

Nu var det för sent att ångra sig. Och fotografernas intresse gav henne en kick.

"Det kändes som om jag hade blivit vald till hejaklacksledare i skolan. Alla tvivel jag kände inför att posera naken raderades ut av min glupande längtan efter uppmärksamhet."

Kristian Borglund ([email protected])