Män talar mest i riksdagen

— men kvinnorna skriver mer

RELATIONER

Männen i riksdagen håller 14 procent fler anföranden än vad kvinnorna gör. Det visar en kartläggning som tidningen Metro har gjort.

— Traditionellt och historiskt har kvinnor haft svårare att ta plats i det offentliga rummet, kommenterar idéhistorikern Pia Laskar.

Foto: Björn Lindahl
En typisk talare i Sveriges riksdag - det vill säga en man. Här moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.

Under det förra riksdagsåret höll den manliga ledamoten i genomsnitt 10,2 anföranden, medan den kvinnliga höll 8,8. Tendensen är densamma i alla partier utom i kristdemokraterna, där kvinnorna pratade mer.

— I ett litet parti får man vara extra driven eftersom det är tuffare konkurrens om platserna, säger Annelie Enochson, kristdemokratisk riksdagsledamot.

Pia Laskar är idéhistoriker vid Centrum för genusstudier. Hon menar att Metros undersökning bekräftar hur samhället i stort fungerar.

— Män tar mer plats i det offentliga rummet. När en man kommer in i ett rum tystnar kvinnorna och riktar sin uppmärksamhet mot honom. Det sker omedvetet. Det är ingen liten skurk som sitter där och regisserar. Det är könsordningens norm, säger hon till Metro.

Fler motioner från kvinnor

Men om kvinnorna i riksdagen pratar lite, så skriver de desto mer. Totalt skrev de 5 procent fler dokument (egenmotioner, interpellationer och skriftliga frågor) än vad männen gjorde. När det gäller egenmotioner, alltså förslag som man vill att riksdagen ska ta ställning till, så lämnade kvinnorna in 17 procent fler.

Lena Adelsohn Liljeroth, som sitter i riksdagen för moderaterna, är inte förvånad över att kvinnorna föredrar att skriva.

— Om man tittar på skoluppsatser så skriver kvinnor generellt både längre och bättre. Kvinnor i alla åldrar läser också mer än vad män gör, säger hon till Metro.

Fotnot: 45 procent av de svenska riksdagsledamöterna är kvinnor.

Anna Andersson