Kvinna, så törs du tala inför andra

Maud Olofssons råd till osäkra talare

RELATIONER

Männen i riksdagen talar 14 procent mer än vad kvinnorna gör. Det visar en kartläggning som tidningen Metro har gjort.

Centerledaren Maud Olofsson tycker att det är viktigt att kvinnorna talar lika mycket som männen.

— Riksdagen måste gå före samhället i stort, och ge kvinnorna mer plats.

Foto: Björn Lindahl
Maud Olofsson, här under Almedalsveckan i somras, säger att som riksdagsledamot - man eller kvinna - så har man ett ansvar att tala för dem som har valt en.

I Sveriges riksdag sitter ofta välutbildade kvinnor som har jobbat politiskt länge och är vana att prata inför andra människor. Ändå så håller de kvinnliga riksdagsledamöterna färre anföranden än vad de manliga gör.

Maud Olofsson är inte förvånad.

— Undersökningar om till exempel hur mycket utrymme pojkar får i skolan, jämfört med flickor, brukar ge liknande resultat. Det här sitter djupare i samhällsstrukturen än vi kan ana. Vi märker det inte ens, förrän man just börjar mäta och räkna.

Men är det viktigt att män och kvinnor talar lika mycket i riksdagen?

— Det är oerhört viktigt. Riksdagen ska inte låta det ena könet ta mer plats utan ska avspegla samhället som det ser ut. Jag tycker också att de kvinnor som sitter i riksdagen ska gå före, kunna vara förebilder för de kvinnor vi representerar. Vi kan stärka självförtroendet hos dem.

— Det är också viktigt att kvinnor talar eftersom det finns erfarenheter från kvinnovärlden som måste lyftas fram, som män helt enkelt inte har. Det kan handla om att vi blivit diskriminerade i lönefrågor, tonårsflickor som blir deprimerade över skönhetshetsen i samhället eller anhöriga kvinnor som har blivit slagna. Det är frågor vi måste tala om i politiken.

Vad kan man göra då, för att kvinnor ska tala mer i riksdagen?

— Man måste börja med att lyfta fram och prata om att det ser ut som det gör. Till exempel har vi i min riksdagsgrupp haft utbildningar i härskartekniker, just för att visa på detta. Sen måste man också göra kartläggningar och mäta och räkna och få fram siffror. Det är väldigt viktigt att även männen får veta att det ser ut som det gör. Det är ju inte så att de sitter och är illvilliga och inte vill släppa fram kvinnorna men som jag sa är vi ofta omedvetna om hur det ser ut. När de får se hela bilden så vill även de flesta män ha en förändring.

— Jag brukar säga att de ska jobba med det för deras döttrars skull. De flesta män gör ju allt för sina döttrar.

Maud Olofssons råd till osäkra talare

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM