”Det är bara kul att Maria är duktig”

Mp:s Maria Wetterstrand har sprungit ifrån sin man i karriären

RELATIONER

I Maria Wetterstrands äktenskap är hon den mest framgångsrika.

I alla fall i Sverige.

— När jag åker till min man i Finland är det ingen som vet vem jag är. Däremot är Ville rätt känd och det tror jag är jättebra faktiskt, säger hon.

Foto: lars ROSENGREN
”Vi har bestämt oss för att inte leta problem i förväg. Tvärtom utgår vi från att praktiska svårigheter går att lösa när man har den rätta viljan”, säger Maria Wetterstrand.

Varsin spelhalva har de. Maria Wetterstrand är partiledare på sin i Sverige.

Medan maken Ville Niinistö sitter med i partistyrelsen i det finska Gröna förbundet.

Bra för förhållandet. Det tror de båda två.

Första barnet

Men om bara en månad får de sitt första barn. Och de båda spelhalvorna måste föras samman på ett eller annat sätt.

– Vi har tänkt att Ville ska bo här mera. Att han ska fortsätta sin forskning inom statsvetenskap här, även om han samtidigt delvis fortsätter med politiken i Finland, säger Maria Wetterstrand.

Känner du dig aldrig avundsjuk på Maria, och hennes roll som språkrör?

– Nej, jag är bara väldigt stolt över henne. Det finns säkert fortfarande män som tycker att det är jobbigt att inte vara de som tjänar mest pengar. Men då tror jag att man är osäker i sig själv. Jag har inga sådana självförtroendeproblem, utan tycker bara att det är kul att Maria är duktig. Ofta till och med duktigare än jag.

Letar inte problem

Ändå kan det självklart bli känsligt om den ena parten inte bara ger upp sitt jobb och sitt engagemang – utan även sina vänner och sitt hemland.

– Vi har diskuterat det, men har bestämt oss för att inte leta problem i förväg. Tvärtom utgår vi från att praktiska svårigheter går att lösa när man har den rätta viljan.

Som att mestadels bo på varsin sida om Östersjön?

– Ja, faktiskt. Det må vara opraktiskt att ha ett helt hav emellan sig, men det finns de som har värre familjesituationer är vi. Man ska inte ha förutfattade meningar om exakt hur ett familjeliv ska se ut för att vara lyckligt, säger Maria Wetterstrand.

Än är det dock ingen brådska att bestämma allt. Först ska Maria nämligen vara mammaledig i sex månader, och när det gäller språkrörsposten får kollegan Peter Eriksson dra det tyngsta lasset.

– Om Ville måste jobba i Finland nu till en början är det enklare att jag flyttar dit när jag ändå är mammaledig. Även om det säkert ibland kan kännas det jobbigt att bo så långt från sina nära släktingar och vänner när man nyss fått barn. Men det är ju bara rättvist att jag prövar, eftersom Ville är beredd att bo mer här.

Men nu kommer ju rollerna att bli ombytta. Ville fortsätter sitt politiska engagemang som förut, medan du tillfälligt hamnar utanför den politiska hetluften. Hur känns det?

– Väldigt skönt faktiskt. Jag brukar alltid tycka att det är skönt när jag är ledig och inte behöver ha full koll på allt som händer. Så det är jag inte ett dugg orolig för. Och Ville ska ju vara ledig pappaledig sen också.

När du är mer framgångsrik…

Har du gått om din partner?

Malenas råd hjälper dig att ändå hålla ihop ert förhållande.

…och när du sackar efter

Har din partner gått om dig?

Följ Malenas sjustegsraket. Och chansen att vända er kris till något bra ökar avsevärt.

Sofia Wadensjö Karén ([email protected])