Jan: Det har alltid varit självklart att jag ska ha den här behandlingen

HAR FÅTT HJÄLP I 20 ÅR Berit Wollarth har hjälpt Jan Dahlgren med hans psoriasis i över 20 år. På Danderyds sjukhus får han ljusbehandling och hjälp med att smörja in sig. - Jag mår bättre både fysiskt och psykiskt av att komma hit, säger han.
RELATIONER

Jan Dahlgren, 49, märker direkt att huden blir irriterad om han slarvat med en ljusbehandling.

De medicinska lysrören håller hans psoriasis i schack.

- Jag skulle inte klara mig utan dem, säger han.

Det är sen eftermiddag. Jan Dahlgren skyndar genom en av hudklinikens korridorer, försvinner in i omklädningsrummet men kommer snabbt ut igen. Utan kläder, sånär som på en vit frottéhandduk han virat rund höfterna.

Han ska hinna med en snabb ljusbehandling mellan ett kundbesök och ett privat tandläkarbesök.

- Det är bra att man kan komma hit utan att boka tid, är man i närheten kan man stjäla några minuter till sig själv, säger Jan.

Behandlingssköterskan Berit Wollarth knappar vant in rätt tid och ljusstyrka - uträknat efter exakt vad hans hud tål för att inte bli bränd. Sen stänger hon dörrarna om ljusskåpet där Jan står redo.

Har gått på kliniken i 20 år

De känner varandra väl. Jan har gått på kliniken i säkert 20 år. Berit har arbetat här ännu längre.

När hon 40 sekunder senare öppnar och vant hjälper honom att smörja in ryggen med mjukgörande salva, ler hon och säger att hon kunde göra det med förbundna ögon.

Det var i 17-årsåldern som det började klia i Jans hårbotten. I dag har han fläckar lite överallt på kroppen. Lätt ljusröda när de mår bra, fjälliga och hårda när han slarvat.

- Det här är andra gången efter sommaruppehållet jag kommer hit, och jag märkte redan på kvällen sist att fläckarna mattats av, säger han.

Den här omgången planerar han att gå tre gånger i veckan fram till november. Sen borde huden klara ett uppehåll på ett par månader innan det är dags igen om han sköter smörjningen.

- Det har alltid varit självklart att jag ska ha den här behandlingen. Kanske tycker kvinnorna att de klarar smörjningen bättre själva, men jag tror de behöver det medicinska ljuset precis lika mycket, säger han.

Läs hela artikelserien

Dag 1

Dag 2

Malin Nord, Fatima Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM