Joanna: Jag måste smörja mig själv två timmar varje dag

RELATIONER

Två timmar varje dag. Det är vad Joanna Fenell, 25, lägger på att smörja sina psoriasisfläckar.

När hon sökte hjälp frågade hon om hon kunde få ljusbehandling.

- Men läkaren sa att min sjukdom inte var tillräckligt svår, säger hon.

Foto: EVA-LENA OLSSON
FÅR SKÖTA SIG SJÄLV Joanna Fenell fick ingen tid för ljusbehandling hemma i Sundsvall. Nu får hon lägga ner mycket tid på att smörja sig själv. Två gånger varje dag och minst en timme varje gång - annars blossar hennes psoriasis snabbt upp.

Två gånger om dagen, minst en timme varje gång, tar det för Joanna Fenell att smörja in sina några få

stora och "miljarder" små psoriasisfläckar. Prodeduren sitter i ryggmärgen: en dutt på fingret och så massera in - varenda en.

Att det tar tid beror på att krämen måste absorberas av huden ordentligt innan hon kan klä på sig. Ibland varken orkar eller hinner hon. Då hoppar hon över.

- Men då börjar jag fjälla direkt och får gå med dammsugaren, säger hon.

Fläckar över hela kroppen

Besvären började med en inflammation av en sticka under ena foten. Det var i mitten av tonåren. Sedan spred det sig allt mer. I dag blommar fläckarna upp överallt på kroppen, utom på händer, fötter och i ansiktet.

Och receptet som läkaren skrev ut åt henne för flera år sedan förlängs regelbundet - utan att hon ens behöver komma till kliniken och visa upp huden.

- Jag har tre olika salvor som räcker i drygt en månad om jag använder dem så ofta som jag ska, säger Joanna.

En kostnad på 600 kronor vilket tär på den redan hårt ansatta studentekonomin.

”Önskar de kollat en gång till”

Visst tänker hon att hon borde ansöka om ljusbehandling igen. Kanske är kön kortare nu än vad de sa att den var för några år sedan.

- Samtidigt hade jag önskat att de kollade mig en extra gång när jag sökte hjälp, det är svårt att driva på och ta initiativet själv, säger hon.

Hon har försökt få hjälp på annat håll. Via Psoriasisförbundets hemsida har hon hittat bra information och billigare salvor.

- Min hud skulle behöva få vila och läka ihop under en period, som det är nu måste jag smörja mig hela tiden, säger hon.

Läs hela artikelserien

Dag 1

Dag 2

Malin Nord, Fatima Johansson