Vi har skrivit på!

Partiledare, kändisar och debattörer bland de 35 000 som skrivit på

Vi har skrivit på Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund, vänsterpartiets ordförande Lars Ohly, miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, centerns ordförande Maud Olofsson och folkpartiet liberalernas Lars Leijonborg - alla har skrivit på Aftonbladets namnlista för lika vård för kvinnor och män.
RELATIONER

Aftonbladets artikelserie väcker känslor.

Inom loppet av timmar hade över 10 000 skrivit på uppropet för lika vård för män och kvinnor.

Bland dem finns flera partiledare, men också kändisar och debattörer.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly och miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand har skrivit på Aftonbladets upprop. Liksom:

Maud Olofsson, centerpartiet:

– Det är otroligt upprörande att vi skriver 2004 och det fortfarande är på det här sättet. Det har ju varit känt på olika sätt länge. I min hemkommun hade vi ett symposium i vårt kvinnoprojekt redan 89-90 där vi diskuterade just sådana frågor, mäns och kvinnors olika symptom vid hjärtinfarkt och annat.

– Det finns ju kunskap, det måste vara viljan att göra något åt det som det är fel på.

Göran Hägglund, kd:

– För mig är det en självklarhet att skriva på. Alla människor är lika mycket värda och ska självfallet ha samma rätt till en god sjukvård – vare sig man är man eller kvinna.

– Förmodligen så är det inte någon som med vett och vilja diskriminerar kvinnor. Men uppenbarligen blir det fel på område efter område. Det första steget är att alla blir upplysta om problemet och det gör Aftonbladet på ett alldeles utmärkt sätt.

Peter Eriksson, språkrör, miljöpartiet:

– Ett självklart krav om man tror på jämställdhet.

Lars Leijonborg, folkpartiet:

– Jag skriver gärna på. Alexandra Charles och Solveig Ternström gjorde genom sitt nätverk mig uppmärksam på att detta är ett reellt problem. Och jag har träffat läkare som bekräftat att de här problemen finns.

– Det är helt orimligt. Man måste uppmärksamma detta. Det är nog för många som för mig att man inte vetat om att detta existerar. Sedan måste vi bevaka och följa upp detta för det är en orimlighet.

”Upplevt personligen”

Sven Wollter, skådespelare:

– Jag har haft mycket kontakt med vården och personligen upplevt ojämlikhet. Det är inte så att jag själv blivit diskriminerad, snarare tvärtom.

– Jag frågar mig om det beror på ett inbyggt fel i sjukvårdsstrukturen? Avspeglar detta de hierarkier som finns i sjukvården, där det är männen som styr? Jag har inget svar på de frågorna.

Johanne Hildebrant, journalist och författare:

– Att skriva på är en fullständig självklarhet. Det är groteskt att ojämställdheten når ända in i vården. Är man sjuk så är man, oavsett kön.

Alexandra Charles, 57, grundare av 1,6 miljonerklubben:

– Det här är något som alla medlemmar i vår förening ställer sig bakom och vi är 25 000 personer. 1,6 miljonerklubben arbetar för jämlik vård, forskning och utbildning.

Solveig Ternström, skådespelerska och även hon drivande kraft i 1,6 miljonerklubben:

– Det här är en av de absolut viktigaste frågorna vi måste ta itu med. Alla har en anhörig av något slag. Det finns det finns ett ointresse, särskilt för äldre kvinnor. Det är precis som att kvinnor är oförskämda som blir äldre än männen. En vanlig uppfattning verkar vara att det vore bäst om de dog snabbt.

Ebba Witt-Brattström, docent, forskare och debattör:

– Det är fullständigt oacceptabelt att en sådan stor del av befolkningen blir diskriminerad.

Vill inte skriva på

Fredrik Reinfeldt, moderaterna:

– Frågan är inte ny för oss. Moderatkvinnorna har arbetat för att belysa att det finns en ojämlikhet i vården. Bland annat har kunnandet, forskningen byggt på den manliga kroppen, säger Reinfeldt.

Han säger att Aftonbladets artikelserie ringat in ett problem. Men han vill inte skriva på.

– Lika vård kan betyda att man måste stå sida vid sida i en vårdkö i ett år. Vi har definierat problemet annorlunda. Vi sätter fokus på att ge vård i tid. Det handlar inte om att nivellera män och kvinnor, utan att ge var och en rätten att veta att man inte ska behöva vänta eller ställas åt sidan.

Läs hela artikelserien

Dag 1

Dag 2

Hanna Blanksvärd, Mattias Lundell, Simone Söderhjelm