Kvinnolönerna ökar snabbast

...men det är fortfarande långt kvar till 100 procent

RELATIONER

Nu ökar kvinnors löner mer än mäns - för första gången på över 30 år.

- Det var på tiden, säger barnskötaren Ann-Catrin Åhnström, som fått en lönehöjning på 700 kronor.

Foto: MAGNUS WENNMAN
"det var på tiden!" Barnskötaren Ann-Catrin Åhnström glädjer sig åt att kvinnolönerna äntligen är på väg ifatt - även om det går långsamt. Själv fick hon en lönehöjning på 700 kronor. "Nog tycker jag att min höjning kunde varit lite större", säger hon.

Löneskillnaden mellan könen, uttryckt i procent, har i stort sett varit oförändrad sedan 1970-talet.

Nu har något hänt.

2003 var den genomsnittliga lönen för kvinnor 20 000 kronor i månaden. För männen var siffran 24 300 kronor.

Män tjänar fortfarande mer - men kvinnors löner steg förra året med 3,9 procent, medan mäns löner bara steg med 3,3 procent, enligt LO:s nya lönerapport.

- Det verkligt glädjande är att kvinnorna inte bara får mer än männen i procent, utan att de också får mer i kronor räknat bland offentliganställda arbetare och privata tjänstemän, säger Erland Olauson, avtalssekreterare på LO.

"Börjar komma ikapp"

Vid sandlådan på Herrgårns förskola i Nacka har Ann-Catrin Åhnström, 34, fullt sjå med att hålla koll på barn som förtjust hoppar i vattenpölarna.

Ann-Catrin Åhnströms lön höjdes från 16 900 kronor till 17 600 i år.

- Det är bra att vi börjar komma ikapp lite grann. Det ska inte vara några skillnader alls mellan män och kvinnor. Men nog tycker jag att min höjning kunde varit lite större, säger hon.

Enligt Erland Olauson är orsaken till att kvinnorna i den offentliga sektorn knappar in på männen att LO satsat hårt på frågan i avtalsrörelsen.

- När det gäller privata tjänstemän beror ökningen på att kvinnor trängt in på nya, traditionellt manliga områden, till exempel mellanchefsnivå, säger Erland Olauson.

En bit kvar

Förra året startade Aftonbladet kampanjen "100 procent" för att heltidsarbetande kvinnor ska få lika mycket betalt som männen. Då tjänade kvinnor i genomsnitt 82 procent av vad männen gör.

Nu går utvecklingen mot mer jämställda löner, men det är en bra bit kvar att gå. Enligt LO:s nya rapport tjänar kvinnorna nu 84 procent av männens lön.

Tobias Brandel

ARTIKELN HANDLAR OM