Här ska de bo på ålderns höst

Stockholms-kvinnor köpte en radhuslänga i Småland

1 av 4
Stockholmskvinnorna Kia Karlsson, Marianne Backman, Eva Nilsson och Gunilla Andersson letade efter ett ställe där de kan tillbringa ett tryggt seniorliv tillsammans. ”Efter fem års letande hittade vi äntligen den här längan i Ukna i Småland. Alla blev kära direkt”, säger Marianne Backman.
RELATIONER

UKNA

Köp en billig radhuslänga och planera för ett tryggt seniorliv tillsammans.

Precis vad Kia, Gunilla, Marianne och Eva från Stockholm har gjort.

Här ser ni deras småländska paradis.

Det doftar nystekt falukorv från mittenköket, svampkorgar står på farstutrappan och ett knippe lövräfsor lutar mot garageväggen. Damerna har samlats till arbetshelg på Trimgården - så heter deras huslänga.

Gamla kompisar

Idylliskt så man nästan storknar. Fast härligt, smart och framsynt. Berätta om projektet, hur iden växte fram - och varför?

- Vi är gamla kompisar, spelade handboll ihop i många år. Så började vi prata om att skaffa någon form av gemensam fastighet lite lagom långt från Stockholm. Ett ställe att stötta varandra på under ålderns höst, säger Kia Karlsson, 48, enhetschef inom psykvården, från Söder i Stockholm.

Marianne Backman, 48, programmerare från Farsta, fortsätter:

- Efter fem års letande, både på nätet och i verkligheten, hittade vi äntligen den här längan i Ukna i Småland. Alla blev kära direkt.

"Allt föll på plats"

Eva Nilsson, 48, testledare i databranschen, Farsta, säger:

- Allt föll liksom på plats. En snygg och proper radhuslänga med fem lägenheter - var sin trea plus en tvåa för gäster och gemensamma aktiviteter. Naturnära i ett vänligt litet samhälle. Helt perfekt.

Gunilla Andersson, 45, barnskötare, Tumba:

- Priset: 375 000 kr för hela härligheten! Vi trodde inte att det var sant. Var och en har alltså inte behövt hosta upp med mer än 87 000 kronor, sjukt billigt i jämförelse med priserna i Stockholm.

Lite höjde Uknaborna på ögonbrynen när de fyra damerna anlände första gången.

- En och annan trodde nog att vi skulle öppna bordell eller något annat ljusskyggt. Men nu fattar folk att vi är seriösa och vi blir otroligt vänligt bemötta. Vi får hjälp med massor, typ snöskottning och gräsklippning, plus tillsyn när vi inte är här.

Vad säger era närmaste?

- Min Kjelle är jättepositiv och hänger gärna på, säger Kia.

- Samma här, ekar Gunilla.

- Fast lite övertalning behövdes.

Också Marianne och Eva har sina respektive familjer med på idén.

Och bekantskapskretsen?

- Applåder - och lite avundsjuka. Det här är ju nytänkande på många sätt. Åren fram till pensionen har vi ett mysigt sommarställe bara 23 mil från Stockholm. Och sen: ett seniorboende där vi kan hålla koll och hjälpa varandra.

Ebba von Essen